Hoppa till sidans innehåll

Recept

Laxdonburi


Donburi betyder skål på japanska och rätten som bär namnet består för det mesta just av en skål fylld med ris och topping. Här marinerar rå lax i en god sojasås, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. Utsökt både som lunch och middag!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016.

Ingredienser

  • 2 dl sushiris (eller råris)
  • 150 g frysta, tinade sojabönor
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk mirin
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 20 cm rättika
  • 200 g skinnfri laxfilé
  • 3 msk rostade sesamfrön (eller furikake japansk fröblandning)

Till garnering

  • salladslök (eller rostadlök)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Lägg de tinade bönorna ovanpå riset när 5 minuter av koktiden återstår.
  2. Blanda ihop soja, mirin, ingefära och limejuice.
  3. Skala och finhacka löken. Skala och strimla morot och rättika.
  4. Finhacka laxfilén och blanda med den hackade löken och sesamfrön. 
  5. Lägg riset i skålar. Toppa med laxröran och grönsakerna. Ringla över dressingen. Garnera med lite salladslök eller rostad lök.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj salladslök eller glutenfri rostad lök.

Näringsvärde per portion

Energi: 3063 kj / 734 kcal
Protein:38,7 g
Kolhydrater: 86,5 g
Fett: 22,7 g
Salt: 5,99 g