Hoppa till sidans innehåll

Recept

Lax med sojadressing "Tiradito"


En peruansk kombo mellan italiensk carpaccio och japansk sashimi. Lika god med tunt skivad lax som med rå bläckfisk eller pilgrimsmusslor. Bjud som förrätt eller på buffén.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2015.

Ingredienser

  • 400 g laxfilé i bit (gärna salma- eller Leröy finestlax)
  • 1/2 dl vatten
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 2 tsk fiskfond eller Charlys fiskfond (se länk längst ned i receptet)
  • 4 tsk japansk soja
  • 3 msk färskpressad limejuice
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) eller aji limo
  • 2 salladslökar
  • 1 avokado
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor. Ställ i kylen.
  2. Rör ihop vatten, ingefära, fond, soja och limejuice.
  3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i små tärningar.
  4. Fördela laxen på tallrikar. Skeda över såsen.
  5. Strö över chili, salladslök, avokado och sesamfrön.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Om du använder fryst lax är det lättast att skära den i skivor innan den hunnit tina helt.

Näringsvärde per portion

Energi: 1297 kj / 310 kcal
Protein:22 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 22 g
Salt: 1,01 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer