Hoppa till sidans innehåll

Recept

Lax Asian style med broccoli, lime och cashewnötter

En smakrik och smaskig ugnstillagad lax på nytt och hett sätt. Chili, lime, koriander och sesamfrön, tillsammans med en glaze med smak av teriyakisås, vitlök och ingefära, ger en asiatisk prägel.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012.

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé i bit med skinn
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 2 lime
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl rostade cashewnötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Glaze

  • 2 dl sweet chilisås
  • 2 dl teriyakisås
  • 1 röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad koriander (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
  • 1 1/2 msk finhackad ingefära
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad

Näringsvärde per portion

Energi: 4005 kj / 959 kcal
Protein:61 g
Kolhydrater: 48 g
Fett: 55 g
Salt: 6 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Glaze: Rör ihop sweet chilisås, teriyakisås, chilifrukt, pressad vitlöksklyfta, hackad koriander, finhackad ingefära, finrivet skal av lime, färskpressad limejuice och torkade, smulade kaffir limeblad.
  3. Krydda laxen med salt och peppar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt.
  4. Fördela 1/4 av glazen över laxen. Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter.
  5. Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna. Skär 1/2 av limen i tunna skivor. Skär chili i tunna skivor.
  6. Skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Blanda med finrivet skal av resterande lime och olja.
  7. Ta ut laxen. Garnera med sesamfrön, limeskivor, chili och koriander. Servera med broccoli, cashewnötter och resten av glazen vid sidan om. Basmatiris smakar gott till.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är inkl. glaze men exkl. ris.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer