Recept

Långkok på koreanska

Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2014.

Ingredienser

  • 2 stora gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • ca 900 g högrev
  • rapsolja till stekning
  • 3 msk mörkt muscovadoråsocker
  • 1 dl japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 dl rött vin
  • 1 1/2 msk sesamolja
  • 2 portionspåsar misopasta (à 18 g, till soppa)
  • 2 msk risvinäger
  • 2 stora morötter
  • 150 g svamp (t ex champinjoner eller shiitake)
  • 2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 50 g färska böngroddar

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  2. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. 
  3. Bryn köttbitarna runt om i omgångar i olja i en gryta. 
  4. Tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med några minuter. 
  5. Häll över muscovadoråsocker och låt karamellisera någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, misopasta och risvinäger. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet är mört, 2–3 timmar.
  7. Förbered under tiden grönsakerna. Skala och skär morötterna i 1⁄2 cm tjocka skivor.
  8. Dela svamparna om de är stora. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  9. Lägg morötter och chili i grytan. Låt koka 5 minuter utan lock. Tillsätt svampen och låt koka ytterligare 5 minuter. 
  10. Servera grytan med böngroddar och gärna jasmin- eller basmatiris, Polkabetor i sojavinägrett, Marinerad spenat med sesam och Snabb gurkkimchi.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.