Recept

Lammtagine med citron

Marockanska influenser ger lammet luxuösa smaker och rätten sprider fantastiska dofter i köket! Marinera lammet i kanel, ingefära, peppar och saffran med vatten. Toppa den saftiga varmrätten med rostade mandelflagor.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1999.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg urbenad lammlägg
  • 1/2 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 4 msk vatten
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g osaltat smör
  • salt
  • 6 dl köttbuljong av tärning eller fond
  • 175 g russin
  • 2 msk honung
  • 3 msk hackad koriander
  • 1/2 citron
  • 55 g flagad mandel

Gör så här

  1. Putsa lammet och skär i 4 cm stora tärningar. Rör samman kanel, ingefära, peppar och saffran med vatten. Låt lammköttet marinera i detta i upp till 24 timmar.
  2. Hacka löken och finhacka vitlöken. Smält smöret i en stor panna. Tillsätt kött, lök, vitlök, salt och buljong. Fyll ev på med vatten så att det precis täcker. Låt koka upp, sätt på lock och låt stå och småkoka i cirka 1 timme. Rör om då och då.
  3. Tillsätt russin, honung och hälften av koriandern. Fortsätt småkoka utan lock i cirka 30 minuter tills såsen har tjocknat något.
  4. Finriv citronskalet och tillsätt det tillsammans med citronsaft efter smak. Smaka av.
  5. Rosta mandelflagorna i torr panna. Strö över dem och resten av koriandern precis före serveringen.