Recept

Kolapaj med syrliga bär

Recept på utsökt kolapaj med syrliga bär som passar perfekt till efterrätt eller till fikat. Du gör en pajdeg som du fyller med en härlig kolakräm av bland annat grädde, sirap, smör och ingefära. Toppa pajen med syrliga vinbär!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003.

Ingredienser

10

  • 5 dl färska eller frysta röda vinbär
  • 150 g smör
  • 2 4/5 dl vetemjöl
  • 1 dl brun farin
  • 1 dl kokosflingor

Kolakräm

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 1 tsk ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda smör, vetemjöl, brun farin och kokosflingor i en matberedare. Tillsätt ev mer mjöl. Tryck ut degen i en pajform, diameter ca 30 cm. Sätt in den i frysen i 20 minuter.
  3. Grädda i 10-15 minuter, tills pajskalet fått färg.
  4. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt krämen sjuda tills den är tjock, 15-20 minuter. Tänk på att krämen tjocknar något när den svalnat.
  5. Rör ner smör och ingefära. Låt krämen svalna.
  6. Bre ut krämen i pajskalet. Toppa med bären.

För alla

Innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår.
Ändra till mjölkfritt: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot mjölkfritt alternativ från Oatly eller Beneviva.
Gör glutenfritt: baka en glutenfri pajbotten efter eget recept.