Hoppa till sidans innehåll

Recept

Knäckbräck

Ta ett nytt grepp på knäcken. Häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Sätt smak, antingen i smeten eller toppa bräcket med ett strössel. Med en digital termometer har du full koll på koket. Ju högre temperatur, desto hårdare blir knäcken.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2014.

Ingredienser

Ger 1 sats
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl strösocker
  • 60 g smör

Smaksättning 1

  • 2 msk lakritspulver
  • finrivet skal av 1 citron

Smaksättning 2

  • 4 msk kakao
  • 3 droppar pepparmintolja

Topping 1

  • 2 dl riven kokos
  • rivet skal av 1 lime

Topping 2

  • 2 dl hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön eller pumpakärnor)

Näringsvärde per portion

Energi: 16530 kj / 3949 kcal
Protein:7 g
Kolhydrater: 598 g
Fett: 169 g
Salt: 5,63 g

Gör så här

  1. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130°C, koktiden varierar beroende på hur pass vid kastrullen är och hur krafigt det kokar. Rör om då och då. Tillsätt ev smaksättare precis när smeten kokat klart. 
  3. Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över ev topping direkt när smeten hällts ut. 
  4. Låt knäcken svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kyl eller frys.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkfri: byt ut grädde mot mjölkfri ersättningsprodukt och välj mjölkfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen exkl smaksättning och topping.

Liknande recept

Kommentarer

Kristina Anmäl

Jag gjorde satsen utan smaksättning samt med topping 2 och den blev jättegod. Första omgången fegade jag ur lite och lät den småkoka i början och det ledde till en slags mjuk kola och det lång tid att få upp temperaturen... Andra omgången lät jag den koka upp rejält och sedan småkoka och då blev den som knäck ska vara, dvs "knäckig" och det gick mycket snabbare.

Lägg till en egen kommentar.