Recept

Klassisk Tiramisu

En charmant och sagolikt god, klassisk tiramisu. Idealisk som avslutning efter en superb middag. Med charmant mascarpone, kaffe och prima konjak bjuder du på en trivsam avslutning efter måltiden.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2001.

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 4 msk socker
  • 1 äggvita
  • 500 g mascarpone (italiensk färskost)
  • skal av 1 citron
  • 10 savoyardikex
  • 2 1/2 dl stark kaffe
  • 4 cl konjak
  • kakao till garnering

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker pösigt (spara 1 äggvita, för 4 port och vispa den för sig). Vänd ner mascarpone, lite i taget, och även äggvitan. Rör i citronskal.
  2. Lägg savoiardikex i bottnen på en form. Blanda starkt kaffe med konjak och droppa hälften av det över kexen.
  3. Bre på hälften av mascarponeblandningen. Lägg på ett varv till av kex, kaffe och mascarponeblandning. Låt stå minst 5 timmar i kylskåp (gärna över natten).
  4. Sikta över kakao före servering.

Tips

Tips 1: Mascarponen kan ersättas med 2 1/2 dl kvarg och 2 1/2 dl crème fraiche (för 4 port).
Tips 2: I stället för kexen kan man använda sockerkaka skuren i stavar. Gärna sån som blivit lite gammal och torr.
Tips 3: Man kan göra tiramisun direkt i portionsskålar.