Recept

Kanel- och apelsingryta

Mustig och god nötgryta med ingredienser som nötkött, kryddnejlikor, rödvin, kanel och apelsiner. Denna krämiga kanel- och apelsingryta med mört nötkött tillagas på lite drygt en timma.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2000.

Ingredienser

  • 1 kg benfritt nötkött (t ex fransyska, högrev eller innanlår)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 - 3 1/2 dl rödvin
  • 3 - 3 1/2 msk kalvfond (på flaska)
  • 1 - 1 1/2 msk soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 - 1 1/2 tsk kanel
  • 2 krm malen kryddnejlika
  • 4 lagerblad
  • 1 apelsin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från senor. Skär det i mindre bitar. Stek köttet i omgångar i en stekpanna och lägg över det i en gryta.
  2. Tillsätt rödvin, kalvfond och soja. Tillsätt kryddorna och låt puttra i ca 50 minuter, tills köttet känns mört.
  3. Skölj apelsinen, skär av det yttersta skalet utan att få med det vita. Strimla apelsinskalet.
  4. Vispa ihop maizena och grädde. Tillsätt det och strimlat apelsinskal (spara lite till garnering).
  5. Låt koka i ytterligare en stund. Smaka av och kolla åter igen att köttet blivit riktigt mört.