Recept

Kalvytterfilé med sommarprimörer och gräddsås

Kalvytterfilé med sommarprimörer och gräddsås kräver lite extra i köket, men det är värt det engagemanget. Köttet är jättegott och tillsammans med morot, palsternacka och rödbeta blir det en smakupplevelse.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007.

Ingredienser

  • 800 g kalvfilé (kalvytterfilé alt lamm- eller fläskfilé)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör

Primörer

  • 600 g färskpotatis
  • ca 12 knippmorötter
  • 6 små palsternackor
  • 6 små gul- eller rödbetor
  • 10 skidor sockerärtor eller annan böna
  • 3 msk smör
  • flingsalt

Gräddsås

  • 5 dl kalvbuljong (konc fond+vatten)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk rödvinbärsgelè
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 2730 kj / 650 kcal
Fett: 26 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Putsa kalvytterfilén. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekpanna i smör.
  3. Lägg ut dubbla ark aluminiumfolie på bänken och linda in köttet till en "smällkaramell". Tillaga i ugnen till en innertemperatur på 56-58°C, ca 1 timme och 20 minuter. Ta ut köttet och låt det vila.
  4. Primörer: Skala och skär primörerna i bitar. Koka dem "al dente" i omgångar i lättsaltat vatten. Ta upp och kyl så att de inte förlorar sin spänst och färg.
  5. Gräddsås: Koka ihop kalvbuljong och vitt vin till hälften. Tillsätt grädden och koka ner till hälften. Smaksätt med rödvinbärsgelé. Krydda med salt och peppar.
  6. Vid servering, värm primörerna i en långpanna i ugnen i lite kokvätska och smör. Strö över flingsalt. Skär upp köttet. Servera med såsen och ev Inlagd gurka.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Ersätt smöret med mjölkfritt margarin och kontrollera innehållet i fonden.