Hoppa till sidans innehåll

Recept

Jordnötssås

Jordnötssås är den perfekta såsen till rätter ifrån det asiatiska köket. I såsen möts många distinkta smaker som ingefära, chili, kokos och koriander.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2003.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk korianderfrön
  • 3 msk jordnötter
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 1/2 cm färsk ingefära
  • ev 1 tsk malen ingefära
  • 2 1/2 dl kokosmjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 msk asiatisk fisksås

Gör så här

  1. Skala och grovhacka vitlöken. Stöt den i en mortel tillsammans med korianderfröna. Lägg i jordnötter och urkärnade, grovhackade chili-frukter. Stöt detta till en paste.
  2. Stek chilipasten försiktigt i en torr panna (jordnötterna ger ifrån sig tillräckligt med fett).
  3. Skala och hacka ingefäran. Tillsätt den samt ev den torkade ingefäran, kokosmjölken och strösockret. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  4. Häll i fisksåsen och mixa i en matberedare eller med mixerstav.

Tips

Det går att byta ut korianderfröna mot 1-2 tsk malen koriander.