Recept

Jordgubbssallad

Denna härligt somriga jordgubbssallad svänger du ihop på under en halvtimme. De söta jordgubbarna kontrasterar perfekt mot de salta kalamataoliverna och fetaosten. Servera gärna till lax och färskt bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2006.

Ingredienser

  • 250 g jordgubbar
  • 150 g babyspenat
  • 1/2 rödlök
  • 1 dl svarta kalamataoliver
  • 100 g grekisk fetaost
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
  • 1 msk balsamvinäger (eller hallonbalsamvinäger)

Näringsvärde per portion

Energi: 813 kj / 194 kcal
Protein:6 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 16 g
Salt: 2 g

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor.
  2. Skölj och torka spenaten.
  3. Skala och strimla rödlöken fint.
  4. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt salt och peppar.
  5. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger. Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast till t ex lax, gärna med en bit bröd. Se recept på Muscovadogrillad lax med jordgubbssallad och Primörer med västerbottendipp.

För alla

Fri från gluten och ägg.
GÖr laktosfri: välj laktosfri fetaost.
Gör mjölkfri: byt fetaosten mot tofu.

Näringsberäkningen är exkl. serveringsförslag.