Recept

Janssonpaj med picklad rödlök


Här har vi inspirerats av julens mesta potatisgratäng Janssons frestelse fast i pajformat. Potatisen ersätts av pajdeg, men den krämiga fyllningen innehåller ansjovis som sig bör. Bjud med picklad rödlök som bryter av sältan i pajen med såväl sötma som syra.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015.

Ingredienser

8-10 bitar

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 150 g riven Västerbottensost
  • 1 ask ansjovisfiléer (à ca 125 g)
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk svartpepparkorn

Till servering

  • dill

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt och lägg i en bunke.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull tills sockret löses upp.
  3. Häll den varma lagen över löken och låt svalna.
  4. Pajskal: Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 4-5 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175°C.
  8. Fyllning: Fördela ost och ansjovis i pajskalet.
  9. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet.
  10. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter, tills pajen är gyllene.
  11. Lägg löken på hushållspapper att rinna av före servering.
  12. Till servering: Toppa pajen med picklad lök, garnera gärna med dill.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör glutenfri: but ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl.

Tips

Byt ut vetemjöl mot samma mängd rismjöl så blir pajen glutenfri.

Näringsvärde per portion

Energi: 1302 kj / 311 kcal
Protein:10 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 18 g
Salt: 1,6 g