Recept

Jägargryta med svamp

En lyxig och hissnande god jägargryta som kommer att göra dina gäster mycket belåtna. Mäktiga ingredienser som bland annat enbär, svamp, vin och grädde omger köttet och gör det mört och saftigt. Svindlande gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1998.

Ingredienser

  • 1 1/3 kg grytbitar av vilt t ex älg, rådjur
  • matfett
  • salt och svartpeppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 lagerblad
  • 5 enbär
  • ca 3 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 1/4 dl konc viltfond (på flaska)
  • 3 1/2 dl vatten
  • 4 gula lökar
  • 1 stor paprika
  • 400 g kantareller eller annan svamp
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 - 3 msk tomatpuré
  • lite soja

Näringsvärde per portion

Energi: 1693 kj / 405 kcal
Protein:53 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 6 g
Salt: 2,4 g

Gör så här

  1. Bryn köttet i omgångar i en panna med matfett. Lägg efter hand över köttet i en gryta. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och lagerblad. Krossa enbären och tillsätt dem. Pudra över vetemjölet och vänd runt i grytan.
  2. Häll i vinet och viltfonden, späd med vattnet. Koka sakta under lock.
  3. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och tärna paprikan. Bryn detta. Lägg det i grytan efter 20-30 minuters kokning.
  4. Fortsätt koka tills köttet känns riktigt mört - ofta lite längre än man tror. Det är ingen tillfällighet att grytor blir ännu godare när man värmer upp dem en gång till.
  5. Bryn svampen och lägg hälften i grytan. Låt den koka med en stund. Spar resten till garnering.
  6. Ta upp köttet och håll det varmt.
  7. Späd såsen med grädden. Rör ner tomatpuré och smaka av såsen med lite soja. Låt den koka ihop utan lock i ca 20 minuter och slå den sedan över köttet. Servera med kokt eller pressad potatis och gärna Lingonsallad.

Serveringsförslgane är ej medräknat i näringsberäkningen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matfett och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Byt vispgrädden till matlagningsgrädde samt minska köttmängden per portion och fyll ut med rotfrukter för en mer klimatsmart rätt.