Hoppa till sidans innehåll

Recept

Hemgjort mandelsmör


Ett smör av nötter eller mandlar gör du enkelt själv. Här är det sötmandel som står i centrum, men det går lika bra med cashewnöt, valnöt eller pistagenöt. Just det här mandelsmöret är gott som pålägg, topping på gröten eller att bre på pannkakor!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2015.

Ingredienser

Ger 1 burk
  • 200 g skalad sötmandel
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–12 minuter. Ta ut och låt svalna.
  3. Mixa mandlarna i matberedare med olja och salt tills det blir slätt, ca 3–4 minuter. Lägg över i en burk och förvara mandelsmöret i kylen.
  4. Prova gärna något av våra andra Hemgjorda nötsmör t ex Hasselnötssmör, Jordnötssmör eller Valnötssmör.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är per sats.

Tips

Mandelsmöret håller ca 2-3 veckor i kylen.

Näringsvärde per portion

Energi: 6542 kj / 1564 kcal
Protein:40 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 143 g
Salt: 1,44 g