Recept

Halstrad röding med kantarellpotatis

Du imponerar på dina gäster och utmanar dig själv när du tillagar den här spektakulära rätten. Den halstrade rödingen läggs på en grann spenatbädd och ackompanjeras av fluffig potatispuré med fantastiska kantareller.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2005.

Ingredienser

Potatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk olivolja
  • salt och vitpeppar
  • 1 l kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör till stekning
  • 2 kvistar bladpersilja

Sås

  • 1 dl portvin
  • 1 dl rödvin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk maizena majsstärkelse

Fisk

  • 600 g rödingfilé
  • olivolja till stekning

Spenat

  • 200 g spenat
  • olivolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • svartpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 3310 kj / 790 kcal
Fett: 40 g

Gör så här

Receptet är avsett för 4 portioner.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Potatis: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Värm mjölken i en kastrull.
  3. Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av utan lock i 1 minut. Pressa eller krossa potatisen och rör i smör, socker och olivolja. Rör tills smöret har smält och späd med den varma mjölken. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek kantarellerna i smöret. Låt löken steka med på slutet. Salta och peppra. Strimla persiljan och blanda i den och svampfräset i potatispurén.
  5. Sås: Häll portvin, rödvin och socker i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Red med maizena utrörd i lite vatten.
  6. Fisk: Dela fiskfiléerna i 8 bitar. Pensla olivolja på skinnsidan och stek filéerna i het panna tills de fått fin färg. Stek filéerna klara i ugnen i ca 4 minuter, eller stek dem klara på medelvärme i pannan. Salta och peppra.
  7. Spenat: Fräs spenaten i en kastrull med olivoljan, pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servera fisken tillsammans med potatispuré, sås och fräst spenat.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.
Gör mjölkfri: använd mjökfria alternativ, t ex Solhavre och mjölkfritt margarin, istället för mjölk och smör.

Tips

Portvinsreduktionen är ingen traditionell sås utan snarare ett alternativ till gélen som så ofta serveras till vilda rätter från skog och sjö.