Hoppa till sidans innehåll

Recept

Grillade färsspett – på tre sätt


Turkiska kebabspett är inspirationen till dessa grillade färsspett. Välj mellan tre olika kryddblandningar à la Mellanöstern att smaksätta färsen med. Za'atar med sesamfrön och sumak, mynta och kajenn eller kombinationen ingefära och kanel. Mumsigt värre!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015.

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g nötfärs (max 12 %)
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 tsk salt

Het mynta

  • 3 krm malen spiskummin
  • 3 krm kajennpeppar
  • 1 msk torkad mynta

Varm ingefära

  • 2 tsk hela fänkålsfrön
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel

Za'atar

  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk sumak eller motsvarande mängd finrivet citronskal
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

  1. Skala och finriv vitlöken.
  2. Blanda vitlök, färs, persilja och salt i en bunke.
  3. Tillsätt en av kryddblandningarna nedan och rör ihop.
  4. Forma färssmeten runt 8 grillspett (för 4 portioner).
  5. Grilla spetten runt om, tills de är genomstekta och har fått fin färg. Eller stek i smör i en stekpanna.

Het mynta 

  1. Mortla spiskummin, kajennpeppar och mynta till en finkornig blandning.
  2. Blanda kryddorna med färsen.

Varm ingefära

  1. Mortla fänkålsfrön, ingefära och kanel till en finkornig blandning.
  2. Blanda kryddorna med färsen.

Za'atar

  1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på låg värme. Låt svalna. 
  2. Mortla sesamfrön med sumak eller citronskal samt oregano till en finkornig blandning.
  3. Blanda kryddorna med färsen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärde per portion

Energi: 1235 kj / 295 kcal
Protein:32 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 19 g
Salt: 3,24 g

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer