Hoppa till sidans innehåll

Recept

Grillad blomkål med kapris och körvel


Den här grillade salladen är ett bevis på att blomkålsblasten är minst lika mycket värd som blomkålens ”blommor”. En sallad som passar lika bra till fisk och skaldjur som till kött och fågel. Kapris, citron, körvel, persilja, chiliflakes och dijonsenap sätter fin smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016.

Ingredienser

Blomkål

  • 1 liten blomkål (à ca 400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • körvel till garnering

Kapris- och körveldressing

  • 2 msk kapris
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm chiliflakes
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1/2 dl finhackad körvel
  • 1/2 dl olja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Dressing: Blanda kaprisen med övriga ingredienser och olja. Krydda med salt och peppar.
  2. Blomkål: Ansa blomkålen. Skär blasten i cm-tjocka strimlor. Bryt eller skär loss buketterna.
  3. Skär 1/4 av buketterna i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg dem i iskallt vatten.
  4. Blanda blasten och resterande buketter med olja, salt och peppar.
  5. Grilla blast och buketter i en grillwokpanna eller grillform tills de har fått fin färg men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.
  6. Häll av den skivade blomkålen och låt rinna av.
  7. Blanda den grillade blomkålen med blomkålsskivorna och dressingen. Lägg upp på ett fat. Garnera med körvel.
  8. Servera gärna med grillade räkor, en klick aioli och ett gott bröd.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: servera med aioli gjord på äggfri majonnäs.

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer