Recept

Grekiskt spenatris


Spanakorizo är en grekisk variant av risotto smaksatt med spenat och citron. Vackert grön med salladslök och dill på toppen. Servera som tillbehör eller huvudrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2017.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl jasminris
  • 8 1/2 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 200 g bladspenat
  • 2 msk rivet citronskal
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 50 g smör

Till servering

  • ca 2 strimlade salladslökar
  • ca 2 msk hackad dill

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull tills det får lite färg. Tillsätt riset och fräs ytterligare nån minut.
  3. Tillsätt 7 ½ dl av vattnet (för 4 port) och buljongtärningarna. Sänk värmen och låt koka på svag värme 15–20 minuter, rör då och då. När den mesta vätskan kokat in, späd med ytterligare ca 1 dl vatten (för 4 port). 
  4. Rör ner spenat, rivet citronskal- och juice, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
  5. Till servering: Strö över salladslök och dill vid servering.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölksproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärde per portion

Energi: 1975 kj / 472 kcal
Protein:8 g
Kolhydrater: 57 g
Fett: 23 g
Salt: 1,94 g

ICA återkallar ICA Basic hallon Läs mer