Recept

Grekiska bönor med matvete

Grekiska bönor med matvete är en mättande och välsmakande rätt som ger mersmak. Börja med att lägga bönor, champinjoner, oliver och eventuellt okra i en ugnsform som du häller din tomatblandning över. Smula på fetaost före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2008.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 burkar körsbärstomater (à 400 g) eller hela tomater
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk strösocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar stora vita bönor (à 400 g)
  • ev 200 g okra på burk (fungerar bra utan också)
  • 200 g färska champinjoner
  • ca 15 svarta oliver
  • 150 g mager fetaost
  • 2 dl matvete, couscous eller bulgur
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Näringsvärde per portion

Energi: 2500 kj / 598 kcal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och hacka den gula löken. Blanda med burktomaterna (mosa dem ev lite med en gaffel), olivolja, socker, salt och svartpeppar i en bunke. Pressa i vitlöken.
  3. Skölj bönor och ev okra i ett durkslag. Skär champinjonerna i grova bitar.
  4. Lägg bönor, champinjoner, oliver och ev okra i en stor smord ugnssäker form. Häll över tomaterna.
  5. Tillaga i ugnen 1 timme. Smula över fetaosten och servera med matvete, couscous eller bulgur.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt matvete, couscous eller bulgur med quinoa alt ris.
Gör mjölkproteinfri: använd tofu i stället för fetaost.
Gör laktosfri: använd äkta grekisk fetaost eller laktosfri feta.