Gräddkola, grundrecept

Betyg 2.9 av 5.
1556 personer har röstat
17
Gräddkola, grundrecept

Om du vill koka en riktigt god gräddkola till jul är det här receptet för dig! Det är noga utprovat och smakar precis så där sött, karamelligt och knäckigt som en äkta gräddkola ska göra. Vinägern bidrar till den lena konsistensen och bryter av fint mot sötman.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Gräddkola, grundrecept

Ingredienser

ca 40 kolor
50 g  smör
3 dl  strösocker (270 g)
3 dl  vispgrädde (300 g)
1 1/2 dl  ljus sirap (210 g)
1 tsk  vitvinsvinäger
1 krm  salt

För alla

Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.

Gör så här

Näringsberäkningen är per kola.

Tips

Strö gärna över lite flingsalt innan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.9 av 5.
1556 personer har röstat

Kommentarer

Gör den här kolan varje år och ger bort, alltid lika bra. Som andra skrivit så räcker inte 30 min koktiden utan det blir mer 50 min, efter 30 minuter så gör jag kultestet varje 5e minut så konsistensen blir perfekt, lite krångligt men värt det

Karma

2022-12-20

Blev lite fel då jag skrev kommentaren. Det ska stå ”då vi kommer till koktid”.

Marianne

2021-11-21

Jag följde receptet helt och hållet och använde en gryta med rätt mått. MEN då vi kommer tillkorkad så kokade jag smeten i säkert 50 minuter så koktiden som anges måste absolut vara felaktig. Man ser ju då kolan börjar bli färdig. Den ändrar utseende och ser ut så som knäck gör då den börjar bli klar i grytan. Kolan står nu på kylning och den är jättegod!

Marianne

2021-11-21

Näringsvärde per portion

Energi335 KJ / 80 kCal
Fett4 g
Salt0.3 g
Kolhydrater11 g
Protein0.2 g

Testa liknande recept

Polkagriskola 
Betyg 4.3 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Brynt smörkola
Betyg 4.6 av 5.
244 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Mjölkfri kola
Betyg 2.8 av 5.
453 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Julmustkola
Betyg 4 av 5.
84 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Saffranskola med havssalt
Betyg 4.5 av 5.
163 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Pepparkakskola
Betyg 2.9 av 5.
370 personer har röstat
Under 45 min att tillaga