Recept

Godaste lussebullen

Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2013.

Ingredienser

Ger 1 sats, ca 40 bullar
  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Näringsvärde per portion

Energi: 557 kj / 133 kcal
Protein:3 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 4 g
Salt: 0,16 g

Gör så här

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk.

Näringsvärdet är beräknat per bulle på 40 bullar.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från rätten.

Liknande recept

Kommentarer

Anna Anmäl

Mitt bästa receptet använder det till både kanelbullar och lussekatter. I kanelbullarna tillsätter jag kardemumma istället för saffran. Byter även ut sockret mot ca 1 dl honung blir alltid supersaftiga!

Maria Anmäl

Provade detta recept till lussebullarna i november och de blev riktigt bra. Brukar inte baka lussekatter då jag sällan lyckas få dem annat än torra och tråkiga, men dessa blev riktigt saftiga och goda, även efter att de varit i frysen! Nu bakas det kanelbullar efter samma grund. Om nån timma vet jag resultatet...väntar med spänning!

Johanna Anmäl

Bästa receptet! Nu ska jag prova utan saffran till semlorna!

Lägg till en egen kommentar.