Gaeng liang pak ruam
Gaeng liang pak ruam är en soppliknande gryta med grönsaker och räkor från västra Thailand.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2003
Ingredienser
4 portioner
1 1/2 l kycklingbuljong (fond + vatten)
1 stor rödlök
2 morötter
1/2 litet blomkålshuvud (1/2 = ca 200 g)
200 g pumpa eller zucchini
ev 200 g okra eller luffa
400 g skalade räkor
2 msk räkpaste (2 msk räkpaste = alt 4 ansjovisfiléer)
1 msk färsk grönpeppar eller grönpeppar på burk (skölj av lagen)
1 msk svartpeppar
10 - 12 minimajs
2 - 3 tsk salt
asiatisk fisksås att smaka av med
färsk thaibasilika att garnera med
För alla
Gaeng liang pak ruam är fri från gluten, ägg och laktos, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i kycklingfonden och räkpasten.
Gör så här
Tips
Palmsocker: Brunt socker som används i många recept. Kan ersättas av brun farin utan att det blir någon större smakskillnad.
Räkpaste: En viktig ingrediens om man vill ha en genuin, autentisk thailändsk smak. Den är svår att ersätta, men en del tycker att mosad ansjovisfilé och ansjovisspad går bra. Beräkna 1 mosad ansjovisfilé för 2 tsk räkpaste. Räk-paste görs av jästa räkor som mixas med olja till en paste.
Räkpaste: En viktig ingrediens om man vill ha en genuin, autentisk thailändsk smak. Den är svår att ersätta, men en del tycker att mosad ansjovisfilé och ansjovisspad går bra. Beräkna 1 mosad ansjovisfilé för 2 tsk räkpaste. Räk-paste görs av jästa räkor som mixas med olja till en paste.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Bilden är missvisande då det är en Tom yam goong och inte gaeng liang och receptet saknar en viktig huvudingrediens dvs fingerrot (krachai).
Siranee
2019-09-21