Hoppa till sidans innehåll

Recept

Frukostsallad med avokado och grönkål


Sallad till frukost? Ja, varför inte? På många håll i världen börjar man dagen med något rätt så matigt, ofta med mycket grönsaker. Blir konceptet en god vana kan du röra ihop en stor sats av tahinidressingen och förvara i kylen. Den håller minst en vecka.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016.

Ingredienser

  • 3 msk tahini (sesampasta)
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 mogen avokado
  • 1 påse hackad färsk grönkål (à 125 g)
  • 2 ägg
  • olja (till stekning)
  • 1 1/2 dl blåbär
  • 3 msk grovhackade rostade sötmandlar (gärna rostade med tamari eller bbq smak)

Gör så här

  1. Blanda ihop tahini med citronjuice, vatten, honung och salt.
  2. Dela kärna ur och gröp ur avokadon. Skär den i skivor.
  3. Massera den hackade grönkålen med 2 msk av dressingen (för 2 port).
  4. Stek äggen i lite olja i en stekpanna. Salt och peppra.
  5. Lägg grönkålen i portionsskålar. Toppa med avokado och blåbär. Strö över hackade mandlar.
  6. Lägg på äggen och ringla över resten av dressingen.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: uteslut stekta ägg.

Tips

Prova gärna andra goda kombinationer av frukt, bär och grönsaker. Några förslag är hallon och 
röd paprika, vattenmelon och gurka eller mango och tomat.

Näringsvärde per portion

Energi: 2086 kj / 498 kcal
Protein:19,3 g
Kolhydrater: 14,4 g
Fett: 39,0 g
Salt: 1,71 g