Färsk lammkorv

Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
7
Färsk lammkorv

Gör egen lammkorv kryddad med rosmarin, timjan, persilja, vitlök och en tydlig smak av svartpeppar. Lammkött mals till en färs som blandas med vatten och sedan kyls ned ordentligt så att smeten binder sig. Ruggigt goda smaker som passar bra till en potatis- och kronärtskockssallad.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2013

Färsk lammkorv

Ingredienser

undefined
2 1/2 kg  grytbitar av lamm
2 1/2 msk  malen svartpeppar
1 msk  salt
4 tsk  torkad timjan
2 tsk  torkad rosmarin
ca 3 dl  hackad persilja
4   vitlöksklyftor
ca 3 dl  kallt vatten
fjälster av gris

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Få ingredienser
Kött, fett, salt, kryddor och fjälster är allt du behöver.

Använd våg
Var noga med salt- och kryddmängden. Räkna om ifall du har mindre mängd kött än receptet. Saltet binder smeten. Har du kött och fett separat tillsätts allt salt på köttet för bättre bindning och saftighet.

Hög kötthalt
Grunden i färskkorvar är 70–75 % kött och 20–25 % fett.

Smaken sitter i fettet
Inte riktigt, men fettet är smakbärare och bidrar med saftighet och konsistens. Snåla inte med det!

Tillsätt vätska – om det behövs
Upp till 10 % vätska kan tillsättas i form av vatten, buljong eller mjölk för ökad saftighet. Håll koll på temperaturen bara!

Håll låg temperatur
Gärna under 5°C. Frys köttet och fettet halvt innan du sätter igång. Kallare kött och fett ger bättre samspel med saltet, och korvarna blir saftigare. Väldigt viktigt om du tillsätter vätska. Blir smeten för varm rinner vätskan ut vid tillagning.

Fjälster
Grisfjälster är lättast att hitta i butik. Annars är tunntarm av får ett populärt fjälster till färskkorv. Det får mjuk och fin konsistens vid stekning. Tänk på att de tunna fårfjälstren inte passar till alla köksmaskiners korvhorn.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Hej ! Har ett halvt Lamm i frysen och funderar på att göra korv. Min fråga : kan man frysa korvarna igen , trots att köttet varit fryst innan ? Mvh Filippa

Filippa

2021-01-04

Hej! Jag undrar liksom Thomas! Ska inget fett tillsättas? Eftersom det sedan står att 20-25 % fett ska användas och att man inte ska snåla med det så blir man ju aningens konfunderad. Med vänlig hälsning, Sandra

Sandra

2017-10-31

Hej Sandra! Receptet stämmer och vi kan även rekommendera en film till dig http://www.ica.se/recept/matskolor/kott-kyckling/stoppa-korv/ Lycka till! Hälsningar Michelle

Redaktionen

2017-11-20

Korven blev jättegod! Vi gjorde sju kilo på en gång, men drog ned på peppar´n till hälften ungefär. Eftersom vi gjorde så mycket så frös vi in en del, och när vi sedan tog upp och stekte så tappade de rätt mycket vätska och blev torra. Jag erkänner att vi kanske inte hade korvfärsen "fryskall" utan mer "kylkall" när vi malde och stoppade.... Ska testa att koka korvarna till nästa gång, och hoppas att de inte blir lika torra då...

Hanna

2014-12-17

Testa liknande recept

Persisk lamm- och spenatgryta
Betyg 3.7 av 5.
58 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Hemlagad köttkorv
Betyg 2.5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fransk lammgryta
Betyg 3.8 av 5.
72 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lammskivor med plommonglaze och koriander
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kryddiga lammracks
Betyg 3.1 av 5.
25 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lammkorv
Betyg 2.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga