Hoppa till sidans innehåll

Recept

Crème brûlée

En riktig klassiker bland desserter! Crème brûlée är en högklassig efterrätt som imponerar. Vid serveringen strör du socker på desserten och bränner sockret snabbt med en brännare för att få till den läckert knäckiga ytan.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2007.

Ingredienser

8

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 7 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 msk råsocker

Näringsvärde per portion

Energi: 1483 kj / 355 kcal
Protein:4 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 29 g
Salt: 0,08 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  3. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
  4. Rör ihop äggulor med socker. Blanda med gräddmjölken.
  5. Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. 
  6. Ställ formarna i vattenbad i ugnen tills de blivit fasta i konsistensen, ca 40 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Hit kan förberedas, låt då svalna och förvara i kylen.
  7. Vid servering: Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare. Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.  

För alla

Innehåller ägg.
Fri från gluten. 
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölkdryck.
Gör mjölkfri: byt ut grädde och mjölk mot t ex havrebaserad mjölk- och gräddersättning eller annat mjölkfritt alternativ.

Tips

Går bra att göra i förväg.