Hoppa till sidans innehåll

Recept

Citrusfräsch kycklingpasta

Gräddig pastarätt med saftig och prisvärd kycklinglårfilé, krispig fänkål och fräscha citrustoner. Passar lika bra till fredagsmyset som bjudrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012.

Ingredienser

  • 350 g pasta (t ex gnocchi)
  • 1 stor fänkål
  • 3 vitlöksklyftor
  • 10 körsbärstomater
  • 500 g kycklinglårfilé
  • 3 msk olivolja
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 msk konc kycklingfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl riven parmesanost

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i ett durkslag, men spara ca 1 dl av kokvattnet (för 4 port) till såsen.
  2. Ansa, dela och strimla fänkålen, spara ev fänkålsdill.
  3. Skala och skiva vitlöken. Dela tomater. Skär kycklingen i strimlor.
  4. Fräs vitlök och fänkål i 2/3 av oljan ca 3 minuter i en stekpanna. Blanda i tomaterna och fräs ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt citronskalet. Krydda med salt och peppar. Ta upp fräset och lägg åt sidan.
  5. Stek kycklingen runt om i resten av oljan ca 5 minuter i pannan. Häll på fond, grädde och 1 dl av pastavattnet (för 4 port). Låt koka ca 5 minuter utan lock.
  6. Blanda ner grönsakerna och låt allt bli varmt. Vänd ner ev hackad fänkålsdill. Servera den nykokta pastan med kycklingsåsen. Toppa med parmesan och mal över lite peppar.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfri specialpasta.
Gör laktosfri: kontrollera fonden, välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, välj mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: välj äggfri pasta och kontrollera fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2012.

Liknande recept

Kommentarer

Catrin Anmäl

Ohhh, vad gott...Tänkte strunta i fänkålen, men gjorde inte det. TUR!!! En rätt hela familjen uppskattade.

Zara Anmäl

Sååå gott! fast som vegetarian byter jag ut kycklingen mot quorn. Kan behöva lite redning dock då jag tyckte den var lite rinnig. Har även testat med matlagningsgrädde, mer tomater och mindre pasta samt kokt broccoli och ett glas rött till :) Skall lagas ikväll!

Niklas Anmäl

Detta var sådär. Halv citron hade nog varit bättre, det tog över smaken en del. Valde matlagningsgrädde istället för vispgrädde, men skulle valt CF, för att inte få sådan vattnig sås. För mig som inte använt fänkol förut, får ni gärna lägga till; Hur många gram en sådan kan väga! Och tiden, är man själv tar detta ungefär 45 minuter.

Lägg till en egen kommentar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer