Hoppa till sidans innehåll

Recept

Citronkaka med blå vallmo

”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till sockerkakan kryddad med citron och vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014.

Ingredienser

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl filmjölk (3 %)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk blå vallmofrön
  • finrivet citronskal till garnering
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk färskpressad citronjuice

Näringsvärde per portion

Energi: 1460 kj / 349 kcal
Protein:4 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 14 g
Salt: 0,4 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form, ca 2 liter.
  3. Vispa smör, citronskal och socker poröst i en bunke med elvisp. Vispa ner 1 ägg åt gången.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Rör sist ner filmjölk, citronjuice och vallmofrön. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kontrollera med sticka. Låt vila 5 minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna.
  7. Glasyr: rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över den avsvalnande kakan. 
  8. Garnera med lite finrivet citronskal.

För alla

Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och välj mjölkfritt ströbröd.
Innehåller gluten och ägg.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer