Hoppa till sidans innehåll

Recept

Chokladtryffelkaka med nötter

Chokladtryffelkaka med nötter är en populär efterrätt där botten liknar en sockerkaka med kakaosmak. Tryffeln, som får sin smak av grädden, chokladen och smöret, fullbordas av nötterna som sedan strös över kakan tillsammans med de syrliga vinbären.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2009.

Ingredienser

15 bitar

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Chokladtryffel

  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 300 g vit choklad
  • 2 dl rostade blandade nötter
  • 1 ask färska röda vinbär eller frysta (1 ask färska motsvarar 2 dl frysta)

Gör så här

  1. 3-4 dagar före festen: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smör i en kastrull. Ta från plattan.
  3. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner 1 ägg i taget och slutligen mjölet.
  4. Bre ut smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 15 bitar), "bröad" med kokos.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna i formen.
  6. Chokladtryffel: Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan.
  7. Hacka chokladen, rör ner och låt den smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
  8. Bre tryffeln över kakan och strö över nötterna. Ställ kakan i kylen.
  9. 30 minuter före servering: Garnera ev med bär och skär kakan i smala bitar. Ställ fram.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.