Hoppa till sidans innehåll

Recept

Chokladrulltårta

Ett enkelt och gott recept på prima chokladrulltårta med citronkräm. Du gör en botten av ägg, socker, potatismjöl, kakao och bakpulver och breder sedan på en underbar kräm av färskost, kvarg, florsocker och citron. Gott till kalas eller fika.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Kräm

  • 300 g färskost
  • 1 1/4 dl kvarg
  • 2 1/2 dl florsocker
  • fint rivet skal och juice av 1 citron (1 citron ger ca ½ dl)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman potatismjöl med kakao och bakpulver. Sikta ner detta i smeten och rör om.
  3. Fördela smeten jämnt i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm (för 10 port).
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Lägg ut två bakplåtspapper på en plan yta och strö socker över dem. Stjälp upp kakan ovanpå. Dra av pappret som kakan gräddats på. Skulle det vara svårt så pensla pappret med lite kallt vatten så släpper det lättare. Låt kakan kallna under en långpanna.
  5. Mixa samman färskost, kvarg, florsocker, citronskal och -juice till en slät luftig kräm (det går också bra att använda elvisp). Fördela krämen på kakan och rulla ihop den från långsidan. Låt den ligga med skarven nedåt.

För alla

Fri från gluten men innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

Liknande recept

Kommentarer

Solveig Anmäl

Kakan reste sig i ugnen och när jag skulle rulla ihop den fastnade överdelen på papperet fastän jag hade sockrat och gjort helt enligt beskrivningen, det blev en besvikelse, men jag smälte en mörk choklad med apelsinsmak och hade det över hela kakan då såg man inte den trasiga kakan.

Gabriella Anmäl

Jättegod rulltårta som har blivit familjens favorit! Men, följer man receptet får man på tok för mycket kräm. Dock är det väldigt gott att äta till tårtor, små kex eller vad man själv tycker passar. Krämen har blivit använd till en sockerkakstårta med kokos. Det rekomenderas! Ett sista tips, gör kakan en dag eller några timmar före, den blir mycket godare när smakerna från kakan och krämen blandats.

Rolf gunnar Anmäl

I BUFFÉ står det uteslut vetemjöl och använd glutenfritt?? Potatismjöl är ju OK eller hur? Är vetemjöl glömt i receptet?

Lägg till en egen kommentar.