Recept

Caraway seed cake


Mjuk kumminkaka som är något av en engelsk klassiker. Grunden är en sockerkaka som smaksätts med mortlad kummin. Den ska vara rätt så ”torr” när den är klar och smakar fantastiskt tillsammans med ett glas madeira – men så klart även till en kopp te.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2015.

Ingredienser

ca 10 bitar
  • 1 tsk hel kummin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och mjöla en bakform, ca 1 1/2 liter.
  2. Stöt kumminen i en mortel. Blanda kummin, mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en bunke.
  3. Vispa smör och socker luftigt med elvisp, ca 2 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning och tillsätt mjölken.
  4. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet. Klicka/häll ut smeten i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 45 minuter, känn med provsticka så kakan är klar.
  6. Servera med ett glas madeira.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Näringsvärde per portion

Energi: 18516 kj / 4425 kcal
Protein:69 g
Kolhydrater: 485 g
Fett: 243 g
Salt: 6,19 g