Recept

Caponata

Caponata är en siciliansk grönsaksrätt, en sötsyrlig aubergineröra med paprika som är lika god varm som kall. Du tillagar caponatan på under 45 minuter. Servera gärna bröd till för en matigare måltid.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2009.

Ingredienser

  • 1 gul lök (gärna färsk)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk olivolja
  • 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk russin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl gröna oliver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • ev 1 tsk socker
  • 1 msk pinjenötskärnor till garnering

Näringsvärde per portion

Energi: 728 kj / 174 kcal
Protein:3 g
Kolhydrater: 15 g
Fett: 11 g
Salt: 1,3 g

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i 2-3 cm stora bitar. Skär auberginen i cm-stora bitar och sellerin i strimlor.
  2. Fräs grönsakerna i ett par minuter i olivolja i en stor vid panna. Häll i tomater, vinäger, russin och vatten. Låt det sjuda utan lock i 15-20 minuter på svag värme. Tillsätt oliver.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar och ev socker. Rosta pinjenötskärnorna i en torr och het stekpanna. Garnera med pinjenötskärnorna.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
 
Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 5 2009.