Recept

Brantevikstofu


Branteviksill är en skånsk klassiker och som sådan ett paradnummer på julbordet. Här är en veganiserad variant gjord på fast tofu, alltså en brantevikstofu. Den fasta tofun får marinera i en ättikslag tillsammans med lök, lagerblad och dill.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016.

Ingredienser

6-8 bufféportioner
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 270 g fast naturell tofu
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl vatten
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 vitpepparkorn
  • 1/2 msk citronpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 dl finskuren dill

Till servering

  • knäckebröd

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skär tofun i ca 3 cm breda bitar och lägg i en väl rengjord glasburk.
  3. Koka upp socker, ättiksprit och vatten tillsammans med kryddor, lagerblad och salt. Låt svalna.
  4. Häll ättikslagen över tofun. Låt stå i kylen över natten.
  5. Tillsätt löken och rör runt.
  6. Till servering: Häll av lagen och lägg upp tofun i en skål. Tillsätt dillen. Servera gärna med ett gott knäckebröd.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.

Näringsberäkningen är inkl knäckebröd.

Tips

Om du inte känner dig sugen på tofu är det inte hela världen. Då blir det här i stället en jättegod picklad löksallad som är strålande god precis som den är.

Näringsvärde per portion

Energi: 901 kj / 215 kcal
Protein:5 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 2 g
Salt: 1 g