Recept

Bowl med matvete och långbakad karré


En mättande varm bowl där kokt matvete serveras med långbakad karré som marinerats med en söt och salt glaze. Dessutom: krispig gurka, friska sockerärtor och fräsch lime!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2020.

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 150 g sockerärtor
  • 1/2 gurka

Till servering

  • limeklyftor
  • koriander

Långbakad karré

  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk dijonsenap
  • 3/4 dl rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl kokande vatten
  • ca 500 g benfri skivad fläskkarré
  • 1 dl koriander
  • 1/2 dl cashewnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Långbakad karré: Rör ihop tomatpuré, senap, socker, salt och vatten. Lägg fläskkarréskivorna i en ugnsform och gnid in marinaden runt om. Ställ in i mitten av ugnen ca 1–1 ½ timme tills den är mör.
  3. Lägg karrén på en plåt. Häll marinaden från formen i en skål och späd ev med lite vatten till en sås. Hacka koriander coh nötter grovt och rör ner i såsen.
  4. Höj temperaturen i ugnen till 250°C övervärme/grill.
  5. Grilla köttet några minuter tills det får färg.
  6. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  7. Halvera sockerärtorna och koka ½ minut, spola kallt. Hyvla gurkan tunt, gärna med mandolin.
  8. Fördela matvetet i fyra skålar. Skiva köttet och lägg på. Ringla över såsen och toppa med gurka och sockerärtor.
  9. Till servering: Servera med limeklyftor och koriander.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt ut matvete mot ris eller annat glutenfritt gryn.