Recept

Apelsinpannacotta med hallonkompott

Pannacotta med apelsin är en krämig efterrätt som passar utmärkt till fest. Grädden, yoghurten och apelsinerna balanseras väl upp av den lite syrligare kompotten av hallon och vitt vin. För större sötma till pannacottan tillsätter du sötningsmedel.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2004.

Ingredienser

Hallonkompott

  • 250 g djupfrysta osockrade hallon
  • 1/2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 1 - 2 msk strö sötningsmedel

Apelsinpannacotta

  • 4 gelatinblad
  • 2 apelsiner
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl mild naturell yoghurt
  • 2 - 3 msk strö sötningsmedel

Näringsvärde per portion

Energi: 500 kj / 120 kcal
Fett: 8,5 g

Gör så här

  1. Apelsinpannacotta: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Skölj apelsinerna väl i ljummet vatten. Riv skalet på rivjärn och pressa ut 1 dl av juicen (för 6 port).
  3. Koka upp grädde och apelsinjuice i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör i yoghurten och smaka av med sötningsmedlet. Blanda i det mesta av apelsinskalet, spara lite till garnering. Häll upp blandningen i 6 koppar (för 6 port) och ställ kallt att stelna ca 3 timmar.
  4. Hallonkompott: Blanda hallon och vin i en kastrull. Låt koka utan lock i ca 10 minuter. Låt kompotten kallna och smaka av med sötningsmedlet.
  5. Servera apelsinpanna cottan överströdd med det sparade apelsinskalet och med hallonkompotten
    till.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: uteslut vispgrädde och naturell yoghurt. Använd i stället ca 2 1/2 dl av en havrebaserad "gräddprodukt" från Oatly eller Beneviva, plus ca 1 1/2 dl Solhavre (för 6 port).

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.