Hoppa till sidans innehåll

Recept

Annas köttbullar

Obeskrivligt goda och saftiga köttbullar. Livfull sweet chilisås, färsk basilika och vitlök blandas i färsen. Du får överraskande goda och smakliga köttbullar - en vinnande rätt! Servera med spaghetti.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2001.

Ingredienser

  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 500 g köttfärs
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad gul lök
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl hackad färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • olivolja till stekning
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk soja
  • spaghetti till servering

Gör så här

  1. Låt ströbröd svälla mjölk i 10 minuter.
  2. Blanda med köttfärs, hackade vitlöksklyftor, finhackad gul lök, sweet chilisås, hackad färsk basilika och salt.
  3. Forma stora bollar och lägg på fuktig skärbräda.
  4. Stek dem försiktigt i olivolja. Häll i matlagningsgrädde när de har fått fin färg på båda sidorna (mjölk till vardags).
  5. Tillsätt soja och låt småputtra tills bullarna är klara inuti (det gör ingenting om de går sönder lite). Späd ev med mer vätska. 
  6. Till servering: Servera med spaghetti.

Tips

Som variation kan man i stället för sweet chilisås tillsätta ajvar relish (mixad grönsaksröra på burk), marinerade soltorkade tomater som man hackat, pesto.

Liknande recept

Kommentarer

Claes-göran Anmäl

köttbullar med vitlök ?

Björn Anmäl

Receptet var värdelöst. För mig resulterade det i en köttfärssås istället, som med hjälp av en halv buljongtärning och en mängd soja blev riktigt intressant.

Ragnar Anmäl

Rätten tillagad helt enligt grundreceptet.. nåja ett ägg rörde jag ner i smeten och inga problem med att "bollarna" inte höll ihop. Men...sedan skulle bollarna ju ätas. Vitlöken kändes för dominerande trotts att jag finhackat vitlöken. Men rätten blev mesig utan studs. Vi försökte piffa upp med chili sås för att få fjong i bollarna. Vi tog tom Tabasco men det blev ingen höjdare. Jag - Vi - åt inte ens upp.

Lägg till en egen kommentar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer