Hoppa till sidans innehåll

Ljumma kvällar och prunkande rabatter – ta tillfället i akt och bjud in till en blomstrande trädgårdsfest med en färgsprakande buffé! Med bra planering, och vädergudarna på rätt sida, överträffar en fest under bar himmel det mesta.

Text: Therese Elgquist

Genom att pynta och dekorera trädgården med ljus, filtar och kuddar kan du skapa en festlig oas i din egen trädgård. En fin dukning med söta blomarrangemang piffar till det lite extra. Ljusslingor, marschaller, färgade rislampor och vimplar är andra knep som bidrar till en skön feststämning. 

Lägg gärna fram olika utomhusspel som gästerna kan sysselsätta sig med. Boule, pilkastning och rockringar till barnen är lätt att plocka fram och tar inte allt för mycket plats. Om du vet att gästerna gillar lekar är det skoj att dela in dem i lag och ha femkamp. 

Buffé med lite grillat

När det vankas fest i trädgården är det trevligt att bjuda på en matig buffé med ett par olika rätter som tillsammans kompletterar varandra. Extra lyxigt blir det att servera nygrillade spett med både kött och grönsaker till. Varför inte tända grillen och låta gästerna grilla sitt eget spett – det skapar garanterat ett mingelvänligt klimat! 

Har du däremot många gäster är det lättare att ha allt klart innan. Då är en kall soppa, somrig ostpaj, kallskuret kött och en matig sallad perfekt. Avrunda med en somrig tårta som grädde på moset! Scrolla ner för läckra receptförslag.

Goda festdrycker

Duka upp ett dryckesbord med olika sorters drycker, såväl öl och vin som alkoholfria alternativ. En god somrig bål kan vara roligt att ha med. Se även till att det finns gott om törstsläckare. Om det är barn med på festen är det trevligt att duka upp med blanddricka så att även de små kan blanda skojiga drinkar. Och glöm inte isen! Fyll en balja med vatten och rikligt med is att förvara drycken i – då har du härligt kyld dryck hela festen.

Ha en reservplan

Det är inte alltid som vädergudarna är lika laddade för fest. Ha en plan b redo om regnet helt plötsligt börjar ösa ner. Ställ iordning ett eller flera partytält eller duka där det finns möjlighet att söka skydd. Även om dagen är varm och skön kan kvällen bli lite kylig. Gasol- och infravärmare är praktiskt och går att hyra. Ladda även upp med extra filtar.