Hoppa till sidans innehåll

Äntligen dags att skörda, både det du planterat själv i trädgård eller på balkong, men också allt det goda som finns i naturen runt omkring oss. Packa matsäcken och dra ut i skog och mark och ta tillvara sommarens smaker! Med rätt redskap blir det både enkelt och roligt.

Av Leena Mägi
Recepttips! Alla våra smarriga recept med svampar, och har du turen att hitta goda trattkantareller, gula härliga kantareller eller rentav Karljohansvampar?

11 praktiska prylar

 • Svampkorg

  Vissa vill bo i en svamp. Frågan ar var svamparna vill bo? Vi gissar i en fin svampkorg. Luftig och lagom djup så inte svamparna i botten mosas av kompisarna ovanpå.

 • Svampkniv

  Glöm inte de små detaljerna! Med en behändig svampkniv kan du enkelt göra grovrensningen på plats ute i skog och mark och får bara med dig det goda hem. Vissa hävdar också att återväxten blir bättre om du rensar i skogen.

 • Torkmaskin

  Med en torkmaskin kan du enkelt torka både svamp, bär, äppelringar och färska örter på ett snabbt och effektivt sätt. Hållbarheten förlängs rejält, samtidigt som vitaminer, smak- och näringsämnen bevaras på bästa möjliga sätt.

 • Bärplockare

  Vill du att det ska gå undan eller ska du plocka mycket? Använd bärplockaren till lingon och blåbär. Bären plockar sig (nästan) själva.

 • Bärhink

  Lite extra inspiration för att komma igång - en bärhink med härligt mönster gör susen och sätter fart på den trögaste plockare.

 • Passervagga

  Passervaggan använder du för att göra mos och sylt av mjuka, oftast kokta, bär eller frukter. Placera vaggan i ett lagom stort kärl och tryck ut moset ut genom den perforerade botten medan skal, kärnor och annat skräp blir kvar i vaggan.

 • Saftmaja

  Enkelt sätt att koka saft. Fyll den understa delen med vatten och den översta med bär. När vattnet i understa delen kokar, stiger ångan upp till bären som spricker av värmen från vattenångan. Saften från bären rinner genom perforeringshålen ner i mellankärlet från vilket du enkelt tappar saften genom gummislangen. Av bärresterna kan du göra mos eller använda i bakning för extra saftighet.

 • Saftsil

  En saftsil är ett oumbärligt redskap vid saftkokning, men den passar även bra att använda när du kokar gelé. Koka bären och häll sedan bärmassan i en silduk för att sila bort skal, kärnor och stjälkar. Den silade saften kokar du på nytt och tillsätter socker.

 • Sylt & marmeladtratt

  När du kokat marmelad eller sylt är det bra med en marmeladtratt till att fylla burkarna. Placera tratten på burken och häll sylten genom tratten som har en bred öppning nedtill så det hela går snabbt och smidigt. Inget kladd eller spill runt burkarna.

 • Burkar & flaskor

  Förvara sylten och saften rätt i fina glasburkar och flaskor. Värm upp dem innan du häller i sylt eller saft och fyll ända upp. Torka ren kanten och skruva på locket direkt. Vänd burken upp och ned så strömmar den lilla, lilla mängden kvarvarande luft genom den mycket heta sylten och alla mikroorganismer som jäser och sprider mögel dör. Diska sedan av burken i hett vatten. När sylten svalnar bildas vakuum i burken och sylten är konserverad.

 • Etiketter

  Snygga etiketter på burkarna och flaskorna så du minns vad som finns i. Och hemgjord saft eller sylt är också en fantastik present.