Hoppa till sidans innehåll

Potatisgratäng, Biff Rydberg, Blinier, och en krämig broccolirisotto. Just nu kanske suget efter riktigt god mat är extra stark så därför tipsar vi om 10 extremt goda och festliga recept.

Elin Nordström

Om du känner ett stort sug efter att laga mat som får upp humöret och som samtidigt tar liiite längre tid än vanlig vardagsmat så kanske det är läge just nu. Här har vi samlat några favoriter som vi tror att ni också kommer att älska att både laga och att äta. 

 • Klassiska vinkokta musslor

  Nu kanske ni tänker att snälla rara vinkokta musslor - det är ju EXTREMT krångligt. Men där har du fel. Det är faktiskt enklare än vad du tror och så är det extremt gott. Överbliven sås kan du med gott samvete sleva i dig med stor sked.

  - Klassiska vinkokta musslor

  Spara

 • Halstrad torskrygg med pepparrotsmajonnäs och rostad blomkål

  Halstrad hit och halstrad dit, är det verkligen nödvändigt? Svaret på den frågan är JA, för oj så gott det blir! Speciellt om du kombinerar den halstrade torsken med pepparrotsmajonnäs och rostad blomkål.

  - Halstrad torskrygg med pepparrotsmajonnäs och rostad blomkål

  Spara

 • Ryggbiff med rotselleripuré och vitlökssky

  En klok människa sa en gång: Ingen fest utan ryggbiff med rotselleripuré. Nej det har kanske ingen sagt, men det borde vara så för den här anrättningen är så god att du antagligen kommer att vilja laga den till varje festlig måltid framöver.

  - Ryggbiff med rotselleripuré och vitlökssky

  Spara

 • Vegetarisk bourguignon

  Hur får man sina smaklökar att fullkomligt krulla sig av välbehag? Jo! Genom att laga och äta en vegansk rödbetsbourguignon som du serverar med potatismos och jordärtskocka.

  - Vegetarisk bourguignon

  Spara

 • Pulled pork-sliders

  Sliders är det amerikanska namnet på små hamburgare. Här fyller vi dem med läckert mör och smakrik pulled pork, alltså långsamt tillagad fläskkarré. Glöm inte att skeda över den fenomenala sås som bildas när köttet tillagas. Det är hela grejen!

  - Pulled pork-sliders

  Spara

 • Broccolirisotto med citron

  Den som sa att broccoli inte fyller någon funktion kommer snart att bli motbevisad. Den här risotton får smak av broccoli, vitt vin, vitlök, finriven parmesan och citronskal. Släng inte stjälkarna utan använd dem som topping på risotton.

  - Broccolirisotto med citron

  Spara

 • Biff Rydberg

  Alla som älskar upphackad mat räcker upp en tass! Den här klassikern står sig år efter år och är den perfekta festmåltiden. Det möra köttet och potatistärningarna smörsteks och serveras med hackad, aromatisk persilja. Toppa med den senapsdoftande krämen och en solgul äggula. Nej men dra oss baklänges vad sugen man blir!

  - Biff Rydberg

  Spara

 • Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

  Om du vill få dina videogäster att fullkomligt tappa det pga så imponerade av dina matkonster ska du laga den här fantastiska potatisgratängen med löjrom och pepparot. Vad man ska käka till? I vår värld kan man med gott samvete endast äta gratäng. Men om du nödvändigtvis behöver ett tillbehör så kan du slänga på ett salladsblad eller två. Om du vill avancera dina potatisgrätängskunskaper kan du läsa in dig på hur man gör den perfekta potatisgrätängen här.

  - Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

  Spara

 • Blinier

  Att en liten pannkaka gjord på bovete kan smaka så gott! Servera de små raringarna med kaviar, rödlök, smetana och citron.

  - Blinier

  Spara

 • Lammrostbiff i ugn med bakad purjolök

  Lammrostbiffen tillsammans med ugnsbakad purjolök och nötter... Behöver vi säga mer?

  - Lammrostbiff i ugn med bakad purjolök

  Spara