Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava.

Text Lina Wallentinson Recept Zeina Mourtada Foto Simon Bajada
Tips: alla recept för eid al-fitr hittar du här!

  • Gurkdrink med mynta

    Gurkdrink med mynta

    Sekanjabin är en svalkande persisk gurkdrink med vinäger som ger en oväntad frisk syra. Färskpressad limejuice, mynta och skivad gurka smaksätter sommarens nya favoritdrink!

    Gurkdrink med mynta

  • Saffranskryddade kycklingspett

    Saffranskryddade kycklingspett

    Djoje kebab, en favoriträtt från det persiska köket. Bäst blir spetten om kycklingen får marinera i saffran över natten. Servera gärna med en god sallad och tsatsiki.

    Kryddiga kycklingspett med saffran

  • Persisk tsatsiki

    Persisk tsatsiki

    Mast-o Khiar är en persisk tsatsiki med valnötter, dill och berberisbär. Om du inte hittar berberisbär går det lika bra att använda torkade tranbär. Toppa med dill för extra smak.

    Persisk tsatsiki med valnötter

  • Chokladbaklava

    Chokladbaklava

    Frasig, söt och maffigt chokladig. Denna baklava är en riktig goding. Kom ihåg att skära chokladbaklavan i rutor innan du sätter in den i ugnen - då blir den perfekt frasig.

    Chokladbaklava