Hoppa till sidans innehåll

Det är ett gediget arbete som ligger till grund när Sveriges bästa restauranger nu koras av White Guide. Nära 800 restauranger har den anonyma proffsjuryn testat, och utav dem har 600 kommit med i White Guide 2016-17. Här presenterar vi de tolv bästa!

Foto: Tobias Björkgren (miljö) Stefan van der Kwast Gissberg (mat)

Personlighet, förnyelse, hållbarhet och ambiance är element i restaurangupplevelesen som i år har fått ökad betydelse i juryns bedömning. Både när det kommer till den gastronomi som presteras i köket – och på restaurangkulturen, den totala prestationen. 

I år har 98 helt nya restauranger gjort entré i den årliga sammanställningen, vars omfång ökat till hela 600.

White Guide hyllar nuet – och det som har utvecklingspotential, det vi kallar gastronomy forward. Vi ska aldrig bli en spegel av gårdagen, även om vi har all respekt för de stora traditionerna.

- Ur White Guide 2016-17

Stockholm i topp

Förra året med Fäviken som vinnare och Daniel Berlin i Skåne-Tranås på andraplats kunde summeras med rubriken ”Vischan drar ifrån”. I år är det stockholmskrogarna som avancerar, i alla fall i klassen Internationell Mästarklass.

Under toppduon Esperanto och Fäviken är det tämligen jämnt mellan Restaurant Frantzén, Gastrologik, Oaxen Krog och Daniel Berlin. Göteborg har inte haft ett toppår. Idag är det bara Koka som levererar en mat- och totalupplevelse i Internationell Mästarklass i Göteborg och i Malmö endast Vollmers. I likhet med PM & Vänner i Växjö, som för övrigt kniper den första fullpoängen någonsin på dryck, ligger de strax under de sex i täten.

Två nykomlingar glimrar också på Internationell Mästarklass, Imouto och Omakase Köttslöjd, båda i Stockholm, båda med japanska förebilder och båda mikrokrogar med åtta-nio platser längs disken mot kockarna. 

Fler prisade restauranger

Övriga restauranger som får ett särskilt omnämnande i restaurangguiden är: Årets värt en resa – Gula Hönan, Hemse, Årets hållbara gastronomi – Lilla Bjers Gårdskrog och Årets rising star – Filip Fastén, Agrikultur. 

Sveriges bästa restauranger

I White Guides restaurangguide kan du läsa omdömen och fakta om restaurangerna ort för ort i Sverige. Här presenterar vi restaurangerna som hamnar i topp i kategorin Internationell Mästarklass.

1. Esperanto, Stockholm
2. Fäviken Magasinet, Järpen
3. Restaurant Frantzén, Stockholm
    Gastrologik, Stockholm
5. Oaxen Krog, Stockholm
6. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
7. PM & Vänner, Växjö
8. Vollmers, Malmö
9. Operakällaren, Stockholm
10. Koka, Göteborg
11. Omakase Köttslöjd, Stockholm
12. Imouto, Stockholm