Hoppa till sidans innehåll

Hur varmt eller kallt ska ett rött eller vitt vin vara för att smaka bäst? Och söta viner, vilken temperatur ska de ha för att smaka bäst? Mousserande eller champagne är nog alla överens om att de ska serveras kalla − frågan är hur kallt. Det ger vi svar på här.

Harriet Tiderman Säfwenberg, sommelier

Varför spelar temperaturen roll?

Temperaturen vid servering är viktigt för att ett vin ska komma mest till sin rätt och smaka sitt allra bästa. Här reder vi ut begreppen och ger några handfasta råd för olika viner!

Viners optimala temperatur vid servering

  • Rött vin

    Tumregeln när det gäller temperatur för rött vin är att vinet bör vara ca 16-18 grader. Lite lättare röda viner kan också serveras ännu lite svalare, ner till 14 grader.

    Hur svalt är 16-18 grader? Det är svalare än vad vi normalt har som rumstemperatur inomhus så hitta ett svalt ställe att ha vinet på innan servering, skafferi, balkong/altan eller kanske i kylskåpet en stund innan servering.

    Att man säger att rött vin ska serveras rumstempererat är en kvarleva från förr när vi normalt hade mycket svalare inomhus än vi har idag.

  • Vitt vin

    Vita viner vinner på att serveras riktigt svala. De bör hålla en temperatur på 6-12 grader.

    Lättare viner serveras svalare, och fylligare, smakrikare viner serveras varmare.

    Ett bra ställe att ha vinet på är t ex i kylskåpet. Tänk på att vinet snabbt blir varmare när det hälls upp i glaset. Häll upp lagom mycket vid varje påfyllning och håll vinet kylt i en vinkylare eller i kylskåpet mellan påfyllningarna.
  • Mousserande vin

    Champagne, Cava, Prosecco − det spelar ingen roll vilken typ av mousserande vin som serveras. Alla mousserande viner bör serveras kallt, ca 6-8 grader är rekommendationen.

    Och samma råd här som för vita viner, tänk på att vinet snabbt blir varmt i glaset − häll lagom åt gången och förvara kylt mellan varven.

  • Rosévin

    Rosévin bör serveras svalt det med, 8-12 grader brukar vara bra.

    Tips! Då rosévin är ett av de vinerna vi oftast dricker på picknick, kan det vara svårt att hålla kylan. Fyll PET-flaskor med vatten (inte proppfulla) och frys in dessa. Använd dem sedan som kylklampar till vinet, så har du samtidigt med dig svalt vatten att servera på picknicken.

  • Söta viner, dessertviner

    Vita dessertviner eller vita söta viner bör generellt serveras vid en temperatur av 8-10 grader.

    Röda söta viner däremot serveras vid samma gradtal som röda viner 16-18 grader.