Hoppa till sidans innehåll

Viltkött är lättlagat, mört och har massor av smak. Här har vi samlat våra bästa viltrecept med såväl klassiska som moderna smaker.

Sofie Lundmark
Tips: hitta rätt innertemperatur för köttet med vår guide.

Tre moderna viltrecept

  • Vild kebabpizza

    Vild kebabpizza

    Säsongen för fryst viltskav pågår faktiskt hela året – tur, för det är ju aldrig fel med en ”vild” kebabpizza! Här utgår vi från kronhjortsskav, men det går lika bra med skav av älg, rådjur eller ren. Krydda med kebabkrydda för den rätta smaken.

    Vild kebabpizza med kronhjortsskav

  • Bolognese med vildsvinsfärs och salvia

    Bolognese med vildsvinsfärs och salvia

    Vildsvinsfärs är bra till biffar, men den gör också långkokt köttfärssås till något alldeles extra. I Italien är det vanligt förekommande, och då måste det ju bara vara gott, eller hur? Morot, sidfläsk och vitt vin, enbär och salvia borgar för den rätta mustigheten!

    Vild bolognese med vildsvinsfärs, enbär och salvia

  • Vild taco med inlagd rödlök

    Vild taco med inlagd rödlök

    Bjud på vild tacofest där den klassiska tacoköttfärsen byts ut mot grillad, tacokryddad fransyska av hjort. Skär köttet i tunna skivor och servera med valfria tillbehör, men missa för allt i världen inte den inlagda rödlöken!

    Vild taco med inlagd rödlök

  • Jazzig chili

    Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

    - Jazzig chili

    Spara

  • Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling

    Får det lov att vara husmanskost med twist? För att få den vilda smaken har vi valt att göra köttbullarna på älgfärs, som med en gräddig sås och smörfräst ostskivling avnjuts med kokt potatis.

    - Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling

    Spara

  • Älgstek med porter och svamp

    Ett mustigt recept på älg med porter och svamp som passar utmärkt att servera till vardag såväl som till fest. Du behöver bland annat älgstek eller fransyska och svamp som kantarell eller champinjoner.

    - Älgstek med porter och svamp

    Spara

  • Älgfärsbiff med sötsyrlig basilikasås

    Mustiga biffar av älgfärs med krämig basilikasås. Biffarna serveras med potatis rostad i ugn. Hastigt kokta sockerärtor, eller sugarsnaps, blir en perfekt krispig munsbit till denna rejäla maträtt.

    - Älgfärsbiff med sötsyrlig basilikasås

    Spara

  • Marinerad viltgryta med svamp & ädelost

    Ett matigt recept på utsökt marinerad viltgryta med svamp och ädelost. Du gör receptet av bland annat grytbitar av vilt, lök, palsternackor, vitlök, rödvin, enbär, skogssvamp och soja. Servera den härliga grytan med potatis.

    - Marinerad viltgryta med svamp & ädelost

    Spara

  • Grillat vildsvin med ljumna sommarprimörer och hjortronchutney

    En rustik grillrätt fullproppad med härliga smaker. Den grillade vildsvinsfilén smaksätts med ingefära, vitlök, apelsin, soja och honung och serveras med fräscha sommarprimörer samt sötsyrlig hjortonchutney med sting!

    - Grillat vildsvin med ljumna sommarprimörer och hjortronchutney

    Spara

  • Viltskavsgryta med messmör och lingon

    En snabblagad och mustig gryta med smakrikt hjortskav som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken. Servera den gärna med kokt potatis och broccoli.

    - Viltskavsgryta med messmör och lingon

    Spara

  • Hjortfilé med rotsellericrème och spenat

    Lyxig ytterfilé av hjort med kokt, mixad rotselleri som blir en len smekning till det vilda köttet. Spenaten får fräsa i smör, tillsammans blir det en riktig smakexplosion i munnen.

    - Hjortfilé med rotsellericrème och spenat

    Spara

  • Rådjursgryta med syltlök och timjan

    Mäktig och förstklassig rådjursgryta, som är idealisk att servera en blåsig höstdag. Syltlök, timjan, gin och grönpeppar är bara några av smakerna som köttet sveps in i och som gör det alldeles underbart.

    - Rådjursgryta med syltlök och timjan

    Spara

  • Färsbiffar av rådjur med rotfruktsmos och apelsinskysås

    Ett matigt recept på härliga färsbiffar av rådjur med rotfruktsmos och läcker apelsinskysås. Du gör det av bland annat rådjursfärs, fläskfärs, apelsinskal, grädde, mandelpotatis, apelsinjuice och vitt vin. Festligt och aptitligt!

    - Färsbiffar av rådjur med rotfruktsmos och apelsinskysås

    Spara