Hoppa till sidans innehåll

Utbudet av goda lufttorkade skinkor har ökat stort i våra butiker, men vad skiljer dem åt, hur ska man kunna välja? Vi bad Jan Ljungblom, charkexpert på ICA, komma med sina bästa tips.

Text: Tony Wallin

Enligt Jan handlar det framför allt om nyansskillnader.

–Tillverkningsmetoderna är väldigt reglerade och lika för alla italienska kvalitetsskinkor. De finaste sorterna har en DOP-märkning på förpackningen. Två av de mest kända i Sverige är prosciutto di Parma och prosciutto di San Daniele, förklarar Jan.

Lagringstiden, som kan variera mellan nio och 18 månader, och lagringstemperaturen ger de största smakskillnaderna

Prova gärna prosciutto di Parma och prosciutto di San Daniele ”blint” mot varandra, så förstår du bättre. Och ta gärna med en culatello, en lufttorkad skinka som görs på endast innan- och ytterlår, den brukar bli en riktig favorit, tipsar Jan.

Om man inte känner sig så hemma bland de fina lufttorkade charkprodukterna rekommenderar Jan att man sätter ihop en tallrik med ett par av de finaste skinkorna samt bresaola som är gjort på nötkött och coppa som är torkad fläskkarré. Gärna ett par skivor salami som pricken över i.

- Jag tycker också att det är spännande att jämföra de italienska skinkorna med deras motsvarigheter från Spanien, Ibericoskinkorna. Och då kan jag säga att skinkorna från Spanien smakar mer.

Så om de spanska skinkorna smakar mer, är de automatiskt godare då?

Det är en smaksak, avslutar Jan Ljungblom som slår ett slag för en liten charktallrik som en lättlagad förrätt, förslagsvis med lite rucola, ett par färska fikon och en god balsamicovinäger att ringla över.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer