Hoppa till sidans innehåll

Sommar, sol och massor av lediga stunder att njuta av en god fika! Den svenska fikatrenden har till och med börjat gå på export. Vi är inte förvånade - för visst är det mysigt att fika.

Artikel i samarbete med Ballerina Text: Lisa Heino

Fikatraditionen går på export

Studier som gjorts visar att effektiviteten ökar på jobbet om man fikar och BBC publicerade i januari 2016 en artikel där de frågade sig om fika är grunden till Sveriges framgång. Redan 2006 tog sig fikatrenden över Atlanten och landade med Lars Åkerlunds hjälp på Manhattan. Och 11 år efter att det första fiket FIKA öppnade måste vi nog anse att det blivit en succé! Stressade amerikaner som är vana vid "coffee-on-the-go" verkar uppskatta att sitta ner och njuta av gott kaffe och bakverk över ett trevligt samtal.

Blickar man ännu längre bort, mot Sydney, hittar man även där svenska fikainfluenser. I Manly kan australiensare njuta av svenska traditioner och svenskar på resande fot har en chans att lindra sin, eventuella, hemlängtan på Fika Swedish Kitchen.

Män och kvinnor fikar olika

När Göteborgs Kex genomförde en undersökning tillsammans med marknadsundersökningsföretaget Synovate visade det sig att det finns skillnader i fikandet mellan könen. Kvinnor fikar helst tillsammans med sin bästa vännina medan männen gärna fikar med sin käresta. Däremot var det bara 4% av männen som helst skulle bjuda sina barn på fika medan kvinnorna gärna har barnen som fikasällskap.

Män diskuterar gärna, till skillnad från kvinnor, ämnen som sport och jobb medan väder och våra fyrfota vänner är ett poppis ämne bland kvinnor. 

Drömfika

Vem ville svenska folket helst fika med då? Undersökningen visade att kungen och Zlatan stod högt i kurs. Sämre gick det för chefen - som ingen ville fika med.

Få fikar på första dejten

14 % av svenskarna hade sin första dejt med sin nuvarande partner över en fika. Däremot uppger över hälften att de helst av allt fikar med sin partner eller sin bästa vän, vilket tyder på att svenskarnas älskade fika är något man gör med dem man tycker allra bäst om och har en etablerad relation till. En möjlighet till en stunds skön avkoppling och gemenskap helt enkelt.

Bjud på fika

 • Kungligt fika

  Kungligt fika

  Tillhör du en av de som gärna vill fika med hans majestät eller anser du att alla gäster bör bli lika kungligt behandlade? Då kanske det är läge att bjuda på hovdessert till fika.

  Hovdessert

 • Barnsligt gott

  Barnsligt gott

  Du som, trots vad undersökningen visade, vill fika med dina barn kan bjuda på den här förtjusande tusenfotingen och se leenden sprida sig. Superenkelt och uppskattat bland de minsta.

  Sötaste tusenfotingen

 • Som tåget...

  Som tåget...

  Vi vet ju alla att Zlatans karriär gått som tåget, så varför inte bjuda kungen av fotboll på fika som illustrerar detta. Förutsatt att han tackar ja till inbjudan såklart...annars funkar tårtan kanske lika bra på barnkalaset?

  Tågtårta