Klart det går att göra husmanskost utan kött! Spana in vår receptlista eller kör helt veganskt med experten Gustav Johanssons hjälp.

Sofie Lundmark
Se alla våra recept på vegetarisk mat

Gustav Johansson bakom bloggen “Jävligt gott” vill få svenska folket att lyckas med vegetarisk matlagning. Han lagar all världens mat men har en förkärlek till den klassiska svenska husmanskosten. 

– Banga inte att laga husmanskost bara för att det känns som ett köttbaserat kök. När jag blev vegetarian ville jag fortfarande äta den mat jag växte upp med. Jag älskade ju kött! Jag insåg att det inte skulle vara hållbart att vara vegetarian om jag inte fick uppleva min barndoms smaker – så jag började experimentera. När man tänker efter så är egentligen inte köttet grejen, förutom när det gäller en stek kanske. Det handlar mer om minnet och kulturen kring maten. Det är tacosen och inte nötfärsen som är grejen med fredagsmyset. Du kan ha kakan och äta upp den, bara du vågar prova, säger Gustav Johansson. 

Med dessa rätter behöver du aldrig sakna kött

  • Kålpudding

    Kålpudding

    Savojkål är mild och fin i smaken, och är ofta den sort som används till kåldolmar. Inte så konstigt att den också gör sig utmärkt i denna kålpudding i vegotappning. Servera med en grönsallad med avokado och granatäpple. Eller klassiskt med rårörda lingon.

    Savojkålspudding med sojafärs och spenat

  • Rödbetsråraka

    Rödbetsråraka

    Råraka är en klassiker som passar i alla lägen, men lägger du till råriven rödbeta i smeten får du en jordigare och lite sötare smak som passar strålande med just salta ostar och nötter. Bjud som rejäl förrätt eller lite mer modest mellanrätt.

    Råraka på rödbetor med mögelost och valnötter

  • Kåldolmar

    Kåldolmar

    Vegetariska kåldolmar med italienska smaker är ett grönt alternativ till klassiska kåldolmar. Med inspiration från Toscana är kåldolmarna fyllda med doftande färska örter, vitlök, parmesan och sedan ugnsstekta i en smakrik tomatsås. Savoykålen går utmärkt att byta ut mot vanlig vitkål eller spetskål.

    Vegetariska kåldolmar med parmesan i tomatsås

  • K*ttbullar

    K*ttbullar

    Julkryddade veganska köttbullar brukar vara mycket uppskattade på julbordet. I det här receptet har vi smaksatt kikärtsfärs med julkryddor och rikligt med dijonsenap. Resultatet blir makalöst goda och juliga bullar. Vill du ha bullarna mer neutrala i smaken kan du utesluta nejlika och kryddpeppar.

    Veganska köttbullar av ris och kikärter

  • Rotmos med nya tillbehör

    Rotmos med nya tillbehör

    Svamppytten med lök och purjolök blir ett krispigt tillbehör som passar fint till det klassiskt fluffiga rotmoset. Ihop med salt fetaost och söta ärter blir det en smakrik och mättande vegetarisk rätt!

    Rotmos med svamppytt och fetaost

  • Gubbröra

    Gubbröra

    Tro det eller ej, men inlagd aubergine både smakar och ser ut som sill! För att det sedan ska bli till en vegansk gubbröra – blanda den inlagda auberginen med kapris, potatis, rödlök, gräslök och växtbaserad crème fraiche. Bjud på knäcke och toppa med dill.

    Vegansk gubbröra

  • Ugnspannkaka

    Ugnspannkaka

    Vardagsfavoriten nummer ett, i en uppdaterad version med rivna rotfrukter! Vilka rotfrukter väljer du själv, men morot, palsternacka och rotselleri blir gott ihop. Lyxa till ugnspannkakan med smörstekta äpplen och salladslök. Bjud med rårörda lingon.

    Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  • Ängamat

    Ängamat

    Ett enkelt och gott recept på husmanskost som uppskattas av både stora som små. Ängamat gör du av blomkål, morötter, purjolök och ärter. Servera grönsaksblandningen tillsammans med en ostsmörgås.

    Ängamat

Gustavs bästa vegotips

  • Lär dig på nytt

    Det är inte svårt att laga vegetarisk husmanskost, men man måste lägga lite tid på att lära sig hur man får till exempel vegofärs att hålla ihop eller hur svamp får smak och konsistens i en gryta. Man får jobba med andra tekniker och råvaror. Några tekniker som är grundläggande: vill du få saker att hålla ihop - använd potatismjöl. Vill du ha mer kropp – använd soja och fond. Tänk på tuggmotståndet! Köttet bidrar utöver smak med tuggmotstånd och textur vilket är minst lika viktigt. Använd god buljong och färska råvaror.

  • Tänk på grundsmakerna

    När man “översätter” recept till vegetariska kan man fundera över vilka grundsmaker rätten har och var man kan hitta dom. Om du vill ersätta bacon, tänk efter, vad smakar det: rökt, salt och fett. Då kanske man kan smaksätta med liquid smoke (flytande rökarom), soja, och rapsolja. Använd som marinad till tofu eller ostronskivling, de går att knapersteka och drar åt sig mycket smak. Det finns vissa grundläggande smakkombinationer. Vad kryddar man en viltgryta med? Enbär, timjan och kantareller. Ha i lite extra fond och soja för att ge den kropp. Timjan gräslök och citron är klassiska sommarsmaker, kombinera med andra klassiska råvaror som potatis och rotsaker. Västkustsmaken kan du få fram med dill, citron och tångrom. Blanda med majonäs på kikärtor och du får en skagenröra. Var inställd på att det inte smakar exakt som köttet men det kommer vara jävligt gott!

  • Konsistens, kropp och färg

    Man kommer väldigt långt med att komma ihåg att tillsätta något för konsistens, kropp och färg. Soja för färg, fond för kropp. För bra konsistens: svamp, rotselleri, oumph eller quorn. Man kan inte bara ta bort saker – då blir man inte mätt och det blir inte gott. Det finns så många olika proteinkällor. I vegetarisk mat byter man ut proteinet, man tar inte bort det. Vegetarisk mat är inte bara grönsaker utan lika avancerat som vilken mat som helst.

  • Långkok

    I såser och grytor som dillkött eller pepparrotskött kan du använda oumph. Quorn kokar sönder efter en halvtimme men oumph klarar av långkok. Tina upp och koka direkt i såsen. Du behöver inte steka i förväg som man gör med kött, bryner du så stängs porerna och då tar de inte upp lika mycket smak.

  • Ersätta kyckling

    Istället för kycklingbitar kan man använda quornfiléer som man låter tina i marinad i typ en timme och sen steker snabbt och hårt. Då behåller de fuktigheten i mitten. Kör du för länge blir de som skosulor.

  • Ersätta fisk

    Tofu är jättebra att använda istället för fisk i olika rätter. Lägg fast tofu i press i cirka en halvtimme innan tillagning, då pressas vattnet ut och den kan dra åt sig marinad bättre. Krydda med tångrom, citron, rapsolja och dill för att få till fisksmaken (tångrom står i kaviarhyllan och är gjord av tång). Tofu passar även bra att panera! Istället för ägg så blandar du vetemjöl med havre- eller sojamjölk i lika delar så det blir en tjock smet. Doppa i vetemjöl, sen i smeten och till sist i ströbröd. Stek eller fritera, krydda med salt, peppar och citron. Prova även att ha tofun i en fiskgratäng.
    Testa att snabbt koka aubergineskivor skurna i sillstorlek och lägg i 1-2-3- lag över natten. Det blir precis som inlagd sill i konsistensen. Smaksätt som du vill. Gör en gubbröra eller skagen.

  • Ersätta bacon

    Sojamarinerad tofu är väldigt likt rökt fläsk. Skär tofun i den storleken du vill ha den innan du marinerar. Tillsätt soja, olja och liquid smoke som finns i de flesta butiker. Var lite försiktig med den dock, ha inte i den rå - då är den väldigt kraftig. Den är bäst stekt.

  • Ersätta köttfärs

    Svamp- och nötpaté blir lite som köttfärslimpa. Stek och hacka mycket svamp och lök. Ha i hackade valnötter, havregryn och potatismjöl. Grädda i avlång brödform. Supergod med potatisgratäng och rödvinssås. Byt ut ägg mot potatismjöl och vatten för en helt vegansk variant. Även quorn- eller sojafärs är bra substitut för köttfärs.

  • Produkter att ha hemma

    Olika typer av soja, kinesisk svampsoja för färg och och kikkoman (japansk ljus soja) för smak. Touch of taste har en brynt scharlottenlöksfond som har bra tyngd. Annars har jag alltid tofu och oumph hemma. Citron och vitlök – det behöver man i allt! Citron är lika viktigt som salt och peppar tycker jag! Du kan väcka de flesta maträtter med lite syra – men bara lite, det ska inte smaka citron.
    Havregrädde går jättebra att använda som matlagningsgrädde men den går inte att vispa. Den ekologiska är tyvärr inte bra i varm mat – den skär sig. Havre-fraiche funkar i kalla röror men går inte att koka. Använd i tzatsiki eller dippsåser. Färskosten "Påmackan" har syran som havre-fraichen saknar. Den går utmärk att ha i grytor istället för havrefraichen men den ska inte koka utan smälta i efter du tagit bort grytan från plattan.