Vad är bacon? Salt, fett, rökigt, krispigt och jättegott - men inte jättenyttigt. Testa göra eget veganskt bacon eller "fejkon", som garanterat kommer stilla dina bacon cravings. Här är våra 5 favoriter!

Anna-Sara Nilsson
Tips: Läs också vår veganska ersättningsguide!

 • Ris istället för gris

  Ruggigt likt bacon i både smak och konsistens blir det om du använder dig av rispapper . Du behöver soja, näringsjäst, liquid smoke, vitlökspulver, lönnsirap, paprikakrydda och peppar om du vill göra fejkon på rispapper.

 • Vänta, är det där INTE bacon?

  Rätta oss om vi har fel, men mer perfekt fejk blir det väl inte? Matkreatören Hanna Göransson har verkligen lyckats ta fram ett grymt recept på hur du gör veganskt bacon på morötter.

 • Men lägg av!

  De här krispiga, rökiga skivorna ”bacon” på aubergine (WHAT?) vill vi lägga på en BLT sandwich på en gång. Sugen? Så här gör du ”fejkon” på aubergine.

 • Trotjänare Tofu

  Att göra bacon på tofu är kanske det absolut enklaste sättet att ersätta the real deal. Följ Vegokäks recept på rökig knaperstekt tofu för en riktig AHA-upplevelse.

 • Svamp upp till kamp

  Visste du att ostronskivling går att knapersteka? Revolutionerande! Strössla över soppan eller toppa den här veganska svamp- och citronrisotton med knaperstekt ostronskivling.