Hoppa till sidans innehåll

Från barndomens somrar i Thailand till ett litet kök på Kyrkogatan 21 i Lund. Nu har systrarna Lamyai Vozzi och Aidah Samphani samlat sina bästa recept i kokboken Vegansk street food.

Tips:Här hittar du alla våra recept på vegansk mat!

Hur ser resan bakom boken ut?

– Vårt intresse för mat började tidigt. Då många i familjen var vegetarianer blev det mycket fokus kring maten. Vår pappa, som var kock, såg det som en utmaning och överraskade oss med de mest utsökta måltider. Vi spenderade också många somrar i hans hemland Thailand och inspirerades av deras matkultur.

 – Att göra en kokbok har länge varit en dröm. Nu har vi äntligen fått chansen att samla våra bästa recept baserade på erfarenhet, barndomsminnen och favoriträtter från gatorna i Thailand.

Berätta om Cashew vegan kitchen.

– En av anledningarna till att vi startade det var det snåla veganska utbudet i vår hemstad Lund. Det började som en cateringverksamhet med fokus på råa bakverk, men eftersom vi båda har bakgrund som kockar kändes det självklart att maten också skulle vara med. Så vi började laga lunchbowls i vårt lilla kök på Kyrkogatan. Som det första helveganska stället i Lund var det efterlängtat. 

Varför veganskt?

– Det viktigaste för oss är att ha omtanke om djur och miljö, men även omtanke om oss själva. Vi lagar mat från grunden, utan tillsatser och med smakerna och njutningen i centrum. Det är utgångs­punkten både för Cashew vegan kitchen och den nya kokboken. 

 

Vill du också laga mer veganskt? Här är 4 härliga recept från Lamyais och Aidahs kokbok!

 • Majs och sötpotatispuffar

  Är du sugen på något riktigt gott har du hittat hem! Puffarna blir gyllenbruna med krispig yta. Ät dem med sötsur sås, kanske i gott sällskap som tilltugg – eller behåll dem för dig själv.

  - Majs och sötpotatispuffar

  Spara

 • Saffranscurry med butternutpumpa

  Saffran förknippas ofta med högtider, men är en strålande krydda när man vill sätta guldkant på vardagen! Här sätter den smak och färg på en härlig vegetarisk curry med pumpa, kokosmjölk och svarta bönor.

  - Saffranscurry med butternutpumpa

  Spara

 • Tomatsallad med jordnöts- och chilidressing

  En annorlunda och kraftfull tomatsallad som garanterat faller alla i smaken. Kärna ur chilin för en mildare variant och snåla inte med jordnötterna.

  - Tomatsallad med jordnöts- och chilidressing

  Spara

 • Jordnötskola

  Ett tjut är efterskalvet när man bjuder på de här veganska kolorna med jordnötssmör och kokos så förbered dig på att göra dem många gånger! Förvara dem i kylskåp (om det blir något över).

  - Jordnötskola

  Spara