Hoppa till sidans innehåll

Gör ett besök på Wardins Gård utanför Falköping och gå en medeltida örtavandring, handla mousserande dryck på Stjernsunds Gård i Askersund eller volontärjobba på Torfolks Gård i Värmland. Västra Mellansverige bjuder på många goda stopp.

Uppdaterad juni 2015

I samarbete med LRF har Bufféredaktionen sammanställt en guide till gårdar att besöka i sommar. Vi har delat in gårdarna i fem landsdelar och därefter i landskap. Här listar vi gårdarna i västra mellansverige, det vill säga i Västergötland, Bohuslän, Dalsland, Värmland och Närke. Scrolla ner så hittar du guiderna till övriga Sverige.

Kontakta gårdarna för information

Gå in på varje gårds hemsida för uppdaterad information kring öppettider, utbud och aktiviteter. En del gårdsbutiker har bara öppet på förfrågan och många av de aktiviteter som erbjuds måste bokas på förhand. Så ring alltid i förväg och hör dig för om vad som gäller.

Gårdstips i västra Sverige

 • Björneruds Gård

  På Björneruds Gård utanför Frändefors tillverkar man pannkakor av gårdens mjölk. Gör ett besök i pannkakskaféet och välj mellan pannkakor, crêpes, plättar, raggmunkar, tjockpannkakor och traditionell äggost.

  www.ekologisk-mat.se

 • Lindås Lamm

  Norr om Karlstad ligger gården Lindås Lamm. Verksamheten på gården har uppfödning av lamm, gårdsslakteri, styckning och försäljning av köttprodukter och lammskinn. Här finns även möjlighet att köpa älgkött från lokala jaktlag.

  www.lindaslamm.se

 • Torfolks Gård

  Längs med Klarälven ligger Torfolks Gård med egen tillverkning av sylt, marmelad och saft samt grönsaksodling – allt är ekologiskt. Vissa dagar finns självplock. Här finns också chans att lära sig mer om odling genom att frivilligt hjälpa till på gårdens odlingar.

  www.torfolk.se

 • Grön Ko

  I Värmlandsbro utanför Säffle hittar man Grön Ko som är en kombinerad gårdsbutik och saluhall. Här säljs förutom nötkött också viltkött, dinkelknäcke, skrädmjöl, ostar, vedugnsbakat surdegsbröd och chutney med mera. Matservering med lunch och fika finns.

  www.gronko.se

 • Stjernsunds Gård

  På toppen av Vättern ligger Stjernsunds Gård. I den välfyllda butiken kan man förutom naturbetesköttet och ägg från den egna produktionen också köpa lokala specialiteter som mousserande fruktdrycker, ekologisk hudvård och ost från kringliggande producenter.

  www.butikenstjernsund.se

 • Berga Gård

  På Berga Gård i Lekeberg i kanten av närkeslätten bedrivs ekologisk äggproduktion, pressning av linolja och lammuppfödning. I det tillhörande hönshuset ligger en äggbod med självbetjäning. I frysen finns gårdens hantverksmässigt gjorda glass som går under namnet ”lyckliga hönans glass” och ostkaka.

  www.berga.net

 • Sverkesta Gård

  Nära Fellingsbro hittar man Sverkesta Gård, ett lantbruk med mjölkkor som främsta syssla. På gården säljs mjölk på glasflaska samt närproducerade livsmedel. Här finns också restaurang och möjlighet att spela famersgolf, eller ”Bonnagolf” som man säger på svenska.

  www.sverkestagard.se

 • Gårdsmejeri Ostbiten

  I Östra Granhammar ligger Gårdsmejeri Ostbiten och Atelje Norrgården. Här bedriver man ett lantbruk med kor, får och angorgetter. Av mjölken gör man ostar, yoghurt, grädde och smör och av ullen spinns garn. Allt säljs på plats och även fika finns att köpa. Gården ordnar också djurvisningar och stickkafé.

  www.ostbiten.se

 • Hjortsberga Självplock

  På Hjortsberga Självplock utanför Kumla kan man från mitten av augusti själv skörda sin egen majs och broccoli. Passa på att besöka den storslagna domarringen med utsikt över närkeslätten.

  www.lantmat.se

 • Töllås Fårgård

  På nordspetsen av Orust ligger Töllås Fårgård. I butiken finns förutom lammkött, korvar, lammskinn, marmelad, chutney och gelé också dovvilt att köpa. I kaféet med utsikt över betande tackor serveras lättare luncher och hembakat. Den som vill tar en rundtur på gården och klappar kaninerna och hälsar på ankorna.

  www.fargard.se

 • Bärby Självplock

  På Bärby Självplock, knappa milen från Göteborg, kan du skörda dina egna grönsaker och bär. Här finns över 30 olika sorter – allt tillgängligt efter säsong. Missa inte att köpa med dig någon av gårdens egna gurkinläggningar. Här finns också saft, sylt och honung.

  www.plocka.nu

 • Holm Kalvhagen

  På Orust, vid Stigfjordens naturreservat, ligger Holm Kalvhagen med ekologisk uppfödning av nötkött. Boka in dig på en guidad vandring i naturskön miljö och hör om hur det går till på en KRAV-certifierad gård. Turen avslutas med gemensam picknick. Vid besök får den som vill också klappa gårdens sällskapliga kor.

  www.holmkalvhagen.se

 • Mäjens Glass och Maräng

  Norr om Grästorp hittar man Mäjens Glass och Maräng. I sortimentet finns förutom traditionella glassmaker också sorter som nypon med konjak och choklad med rosmarin. Av de överblivna äggvitorna görs maränger i flera olika smaker.

  www.majensglass.se

 • Koberg Vilt

  I Koberg Vilts gårdsbutik utanför Sollebrunn säljs förädlade produkter från frigående vilt. Här hittar man bland annat hjortkorvar med spännande kryddningar, vildsvinskorv och lufttorkad älgsalami.

  www.kobergvilt.se

 • Olivias Gårdsbutik

  Strax utanför Vedum hittar man Olivias Gårdsbutik. Här säljs rapsolja, lammkött, havtornsprodukter, sylt, ägg och honung – allt från egen ekologisk produktion. Under sensommaren finns självplock av havtorn.

  www.oliviaeko.se

 • Sammels Gård

  På Sammels Gård i Bertshult utanför Landvetter finns en liten gårdsbutik med egna produkter som grönsaker, frukt, bär, honung, ägg och lammskinn. Är du sugen på fika serveras hembakat och lättare luncher i växthuskaféet.

  www.sammelslantgard.se