Hoppa till sidans innehåll

Köttets bästa kompis! En glaze sätter härlig smak och yta på vilket kött som helst. Och att göra sin egen är faktiskt lättare än du tror. Här tipsar vi om våra favoriter.

Vad är glaze?

Glaze penslas på på kött och grönsaker medan de ligger på grillen. När det hettas upp tar det fram nya smaker. Då glaze allitd någon sorts socker bränns det lätt för mycket om det får grilla för länge, därför penslas alltid glazen på mot slutet av grillningen. Får du inte nog? Pensla på ännu ett lager precis när du plockar bort maten från grillen, en så kallad dubbelglaze. Utöver smaken blir också ytan härligt glansig.

6 glaze du kan göra själv!

 • Texas smoke glaze

  En glaze som är kraftig och rökig i smaken. Röksmaken kommer ifrån liquid smoke som är ett rökextrakt på flaska. Bara rör ihop alla ingredienser i en kastrull och koka ihop – färdig!

  Texas smoke glaze

 • Kinesisk glaze

  Glaze med hoisinsås och tabasco som ger en läckert karamelliserad smak. Grillad ryggbiff med kinesisk glaze

 • Apelsin- och chiliglaze

  Köper du hellre färdig glaze i stället för att göra själv? Nu finns inga ursäkter – med bara fyra ingredienser gör du den här apelsinglazen med härligt chilisting i. Lätt som en plätt!

  Apelsin- och chiliglaze

 • Lime- och ingefärsglaze

  Fräsch glaze som passar extra bra att pensla på kyckling. Med smaker av lime, ingefära, soja och koriander för det inte helt oväntat tankarna till sydostasiens smakrika kök.

  Lime- och ingefärsglaze

 • Bourbon- och ananasglaze

  En fruktig glaze med ananas, apelsin, ingfära och bourbon whisky i en skön kombo. Sötman i ananasen ger köttet den där perfekt karamelliga ytan.

  Bourbon- och ananasglaze

 • Kaffe - och konjaksglaze

  Kaffe i glazen? Inga konstigheter, det blir supergott., speciellt till fläsk. Förutom kaffe så är den här glazen smaksatt med senap och konjak.

  Kaffe - och konjaksglaze

 • Ananazglaze

  Exotiska smaker på grillen blir det när du penslar på den här lättlagade glazen med smak av ananas, mango chutney och chili. Chilifrukter varierar i styrka, så smaka för att bestämma hur het du vill ha din glaze.

  Ananazglaze